Schwarzenberg chce, aby se v Česku léčilo pět Libyjců

25.11.2011 16:38

Pět dospělých Libyjců se zřejmě bude léčit v Česku v rámci humanitárního programu Medevac, který dosud sloužil k léčbě dětských pacientů z válkou postižených oblastí. O zařazení Libyjců do programu požádal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podle návrhu připraveného pro středeční jednání vlády by pro raněné mělo odletět letadlo české armády 12. prosince.

Schwarzenberg chce, aby se v Česku léčilo pět Libyjců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Konkrétní zapojení České republiky v této podobě do humanitárních aktivit vůči Libyi je v zájmu budoucích dobrých vztahů s touto zemí i celým regionem v přímém sousedství Evropy," uvádí se ve zprávě. Přeprava bude stát 250 tisíc korun, které uhradí ministerstvo vnitra.   

Ministerstvu zdravotnictví zaplatí vnitro

Pacienti budou vybráni ve spolupráci českého zastupitelského úřadu v Libyi, zúčastněných nemocnic v Tripolisu a českého lékaře vyslaného do Libye Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. Koordinační roli včetně smluvního zajištění léčby a pobytu pacientů v Česku bude plnit ministerstvo zdravotnictví, jemuž za to zaplatí ministerstvo vnitra.   

Libyjské velvyslanectví požádalo českou diplomacii o pomoc při doléčení zraněných už dříve, v českých nemocnicích chtělo umístit několik desítek těžce zraněných Libyjců, údajně dokonce předalo ministerstvu zdravotnictví seznam 30 lidí s žádostí o urychlenou pomoc. Černínský palác ale chtěl, aby potřebné vybrali Češi, kritiku ze strany libyjského zastoupení odmítl. 

Dále čtěte:
Premiér Nečas: Dnešek je milníkem libyjského lidu na cestě ke svobodě
Schwarzenberg: Pád Kaddáfího režimu otevírá novou etapu historie svobodné Libye

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …