Vtip týdne: Takhle se Kalousek vysmál politikovi ODS

26.11.2011 12:40

Pražský primátor Bohuslav Svoboda jednal několik týdnů o spolupráci s TOP 09 a to zcela bez vědomí ODS. Když tyto informace potvrdilo několik zdrojů, nebylo možné jednat jinak, než ten návrh hodit na stůl oficiálně. Tak obhajuje šéf pražské ODS Boris Šťastný v rozhovoru pro Právo svůj postup v rychlé změně vládnoucí sestavy pražského magistrátu. Ministr Kalousek slaví úspěch své strany a z ODS si posměšně utahuje. Podle místopředsedy ČSSD Škromacha celá rošáda dokládá propojení ODS s TOP 09.

Vtip týdne: Takhle se Kalousek vysmál politikovi ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Předseda pražské organizace ODS a poslanec Boris Šťastný v sobotním rozhovoru v deníku Právo obhajuje své kroky jako jediné možné a naříká nad tím, že byl primátorem Svobodou podveden. Tento podle něho totiž několikatýdenní vyjednávání s TOP 09 razantně popíral a tvrdil, že v koalici se sociálními demokraty spokojen.

Primátor Svoboda jednal za zády celého vedení ODS

„Řadu týdnů jsem věděl, že primátor Svoboda se snaží bez jakýchkoli konzultací a mandátu vyjednávat se zástupci TOP 09. Nedokáži dnes identifikovat, zda s částí TOP 09 nebo se stranou jako celkem. Opakovaně jsem byl upozorňován, že existuje silné nebezpečí, že primátor vytvoří frakci uvnitř občanských demokratů a s několika lidmi se pokusí uzavřít koalici na pražské radnici s TOP 09. Také jsem byl upozorňován na riziko, že primátor opustí ODS a založí vlastní klub nebo dokonce přejde k TOP 09, což mi potvrzovala i řada lidí právě z této strany," líčí situaci předseda Šťastný.

Čtěte také: Jak to bylo s rozpadem pražské koalice. Víme více

V okamžiku, kdy se i od vrcholného vedení ODS dověděl, že takové reálné nebezpečí skutečně hrozí, nezbývalo mu prý nic jiného než zasáhnout. „Jedinou možnost, kterou jsem v tu chvíli měl, bylo tuto záležitost legitimizovat a položit na stůl návrh, o kterém za zády naprosté většiny členů pražské ODS primátor jednal, k demokratickému rozhodnutí delegátů vedení pražské ODS," vysvětluje dále rychlý spád událostí Boris Šťastný.

Ten v rozhovoru mnohokrát za sebou opakuje, že s žádnými kmotry nemá nic společného a že nikdy nebyl v jediné funkci na pražském magistrátu, kdy by rozhodoval a o veřejných prostředcích. Navíc podle něho se jménem Bohuslava Svobody před volbami přišel Tomáš Hrdlička a on tuto volbu pouze akceptoval.

Šťastný: Nespojujte mě s kmotry, nikdy se v Praze nerozhodoval o jediné koruně!

„Především chci říct, že jsem politikem, který vždy vedl transparentní a otevřenou politiku. Já jsem nikdy v minulosti neseděl na pražském magistrátu, nikdy jsem nebyl v jakékoli pozici, kde bych rozhodoval o jediné koruně. Nebyl jsem nikdy součástí žádné výběrové komise, ničeho takového," hájí se předseda ODS v hlavním městě a šéf sněmovního zdravotnického výboru Šťastný.

Prohlášení primátora Svobody a premiéra Nečase:

Primátor Svoboda: Koalice ODS a TOP 09 hotova. Nečas: Souhlasím 

Podle něho v této záležitosti sehrál významnou roli předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Šťastný dále uvedl, že je zde dlouhodobá snaha Topky ovlivňovat prostřednictvím různých skupin lidí dění v ODS.

A právě TOP 09, která nejnovějším vývojem dosáhla svého cíle, ač bez primátorského křesla, halasně oslavuje. Svérázným způsobem to dal najevo především její místopředseda Miroslav Kalousek, který v nedávném komentáři pro ParlamentníListy.cz vyjádřil přesvědčení, že nová koalice vylučuje jakékoliv nečisté metody a rozkrádání peněz Pražanů.

Mistři republiky ve sprintu na vidle

„Já jsem samozřejmě velmi spokojen. Pevně doufám, že vznikla koalice, která bude ku prospěchu Pražanům a která bude eliminovat přísavné a odkláňecí procesy veřejných prostředků," neskrýval nadšení Kalousek.

Psali jsme: Hrdlička a Štastný si naběhli na vidle. Konec přísavek, slaví Kalousek

„Myslím si, že to byl i velmi zajímavý sportovní výkon. Že pánové Šťastný a Hrdlička by měli být vyhodnoceni jako mistři republiky ve sprintu na vidle. To se málokdy v politice vidí," vysmál se jim ve čtvrtek Kalousek.

Naopak jako předpokládaný vývoj označil zrod nové koalice v Praze místopředseda ČSSD a Senátu Zdeněk Škromach. „Naplnilo se to, proč byla TOP 09 založena, tedy aby víceméně vyprala špatné jméno ODS a aby mohli ovládnout radnici. Je to model, který uplatňují už déle než rok na vládní úrovni," konstatoval v sobotním Právu Škromach.

SLEDUJEME téma Rozpad magistrátu v Praze


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, ova

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…