Vrchní inspektor: Policisté jsou v páchání trestné činnosti vynalézavější

27.11.2011 11:23

Policisté trestnou činnost nejen stíhají, ale jsou za ni i stíháni. Tento rok je to už 230 policistů, tedy o šest více než minulý rok. Nejvíce se dopouští trestné činnosti mladí policisté. „Ti zkušenější si kvůli pár stovkám nechtějí ohrozit nárok na rentu,“ řekl v rozhovoru pro Týden.cz šéf Inspekce policie ČR Dušan Brunclík.

Vrchní inspektor: Policisté jsou v páchání trestné činnosti vynalézavější

„V loňském roce bylo stíhaných policistů 224. Nyní máme poslední čísla k 21. listopadu: 230 stíhaných," uvedl Brunclík. Přesto se ale podle něj nedá říct, že by kriminalita policistů rostla. „Za třináct let, co jsem na inspekci, je trestná činnost policistů stále stejná. Neroste ani neklesá," dodal s tím, že nejvíce policisté zneužívají pravomoc úřední osoby.

Mění se ale způsob páchání trestné činnosti. „Je důmyslnější. Když si vezmeme třeba pojistný podvod. Dříve ho stačilo zařídit od stolu. Vzít občanky, sepsat to v kanceláři a udělat jako pár fotek, které se prostě nepovedly... Dnes jsou policisté schopni si k fiktivní dopravní nehodě zavolat i sanitku a hasiče," řekl Brunclík.

Nejvíce se trestné činnosti dopouští mladší a krátce sloužící policisté. „Je to zřejmě proto, že ti zkušenější si kvůli pár stovkám nechtějí ohrozit nárok na rentu," domnívá se Brunclík.

Nejde o závažnou kriminalitu

Policisté se dopouštějí spíše drobnějších zločinů, korupce a závažní finanční a hospodářská kriminalita se zde často neobjevují. „Jde spíš o takové rarity, že policista byl v bytovém družstvu a zřejmě jediný uměl počítat, a úplně jim to tam rozebral. Trvalo to asi dva roky, než se na to přišlo. Většinou v nejzávažnějších kauzách policisté figurují tak, že mají sehnat spis, něco vylustrovat. Jde o podezření z úniku informací jako v případě nákupu vojenských vozidel Pandur."

Pandury ale nejsou jediný případem, kdy nastal únik informací. Došlo k tomu také v souvislosti s kauzou ProMoPro a v kauze údajné korupce ministra financí Miroslava Kalouska. Dušan Brunclík se k tomu ale nechce vyjadřovat vzhledem k tomu, že jde o rozpracované případy.

Čtěte více:

Policie kvůli zadržení Kotrouše prohledala ředitelství strážníků

Šéf protikorupční policie: Mosteckou uhelnou vyřeším. I Grossův byt

Lessy: Jestli policie dostane méně peněz, budu muset propouštět

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…