Jízda králů figuruje na seznamu UNESCO, obce slaví

27.11.2011 17:13

Vlčnov na Uherskohradišťsku dnes slaví zapsání zdejší tradiční Jízdy králů na seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Podle místních to není jen oceněním dosavadní práce lidí, kteří se na Jízdě králů podíleli či podílejí, ale jde i o závazek pro budoucí generace. Antonín Pavelčík, který se jízdě věnuje už 50 let, ČTK řekl, že v obci je čím dál méně hochů, hlavní postavou jízdy je přitom chlapec ve věku deseti až 12 let.

Jízda králů figuruje na seznamu UNESCO, obce slaví

  O zapsání Jízdy králů na prestižní seznam rozhodl v Indonésii mezivládní výbor Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Komise se na indonéském ostrově Bali zabývala kandidaturou celkem 84 kulturních tradic. Hluk, Kunovice, Vlčnov a Skoronice na Slovácku se na tento den připravovaly pět let.

Bezesné noci i závazky

Starosta Vlčnova Jan Pijáček se dnes ČTK a Českému rozhlasu přiznal, že poslední dny z očekávání, jak celá věc dopadne, skoro nespal. "První esemeska mi přišla dnes v pět ráno. A od té doby jsem se nezastavil," dodal a těžko se bránil dojetí. Podle něj však obec bujaré veselice připravovat nebude. "K zápisu musíme přistupovat s pokorou," poznamenal starosta.

Starostka Kunovic Ivana Majíčková dnes ČTK prozradila, že obce připravují společné setkání se všemi, tedy například i s ministerskými úředníky, kteří se o zápis zasloužili. "Termín ještě nemáme, ale zřejmě se toto uskuteční tady u nás v Panském dvoře," dodala. Také ona neskrývala radost, nicméně i ona poukázala na závazky, které z dnešní události pro obce vyplývají. "Jde o to, aby se nám tradice podařila udržet. Čeká nás docela hodně práce," konstatovala.

Zápis přijali s nadšením i obyvatelé Skoronic na Hodonínsku. "Radost máme velikou. Připravujeme vybudování muzea Jízdy králů, do něhož shromáždíme vše o této tradici s tím, jak se provozuje u nás. Samozřejmě zápis oslavíme," řekl ČTK tamní místostarosta Marek Vašíček. Obec o skoronických Jízdách králů informuje na svých internetových stránkách. Nejstarší fotografie z tamní jízdy jsou z roku 1896. Další se uskuteční v roce 2013.

Stará tradice se má udržet v původní podobě

Podle legend má Jízda králů původ v přijímání chlapce mezi bojovníky. Jiné zase vyprávějí o tom, jak český král Jiří z Poděbrad pronásledoval svého uherského zetě Matyáše Korvína, který prchal v ženském přestrojení. V ústech měl růži, aby se ani řečí neprozradil.

"Nebude možné rituál Jízdy králů poškodit nějakým zásahem zvenčí. Závazek zastupitelstev všech čtyř obcí je v tom, že se budou podílet na zachování Jízdy králů v původní archaické podobě," uvedl Pijáček. Příprava Jízdy králů není nijak jednoduchá, například typické růže z krepového papíru se musejí vyrábět každý rok znovu. Na přípravách se podílí skoro všichni obyvatelé Vlčnova.

Ještě dopoledne v malebné obci na Slovácku o události mnoho lidí nevědělo. Zprávu se tak často dozvěděli až z médií, která se do Vlčnova sjela.

"Dobré je to, teď jen, aby to vydrželo. Je to práce - shánění krojů, koňů," shodli se starší muži, kteří vycházeli z kostela po nedělní mši. "Pro mě je to novinka. Vím, že se o tom mělo rozhodovat teď v listopadu. Pro nás, co jsme se zde narodili, je to tradice. Člověk to bere automaticky, že to tak má být," konstatoval Pavel Kučera, který se před lety Jízdy králů osobně zúčastnil.

"To mně říkáte jako novinu, že je to schválené. Včera (v sobotu) to ještě nebylo. Pro Vlčnov je to velké zadostiučinění, za těch 200 let, co Jízda králů funguje, že bude pokračovat dál," řekl František Muštěk, který se Jízdy králů účastní již 40 let. "Je to velice dobře, že se Jízda králů udržuje. Kroje již vymizely, ale tady je to jediná oblast, která udržuje ty zvyky," uvedla Libuše Vojtášková ze Zlína.

První přípitky na oslavu zapsání slovácké tradiční Jízdy králů na seznam světového nehmotného kulturního dědictví se před polednem uskutečnily v budově místní radnice. Oslav se zúčastnil také nestor novodobé Jízdy králů Antonín Pavelčík. "I pár slziček mi dnes ukáplo," svěřil se.

Velikonoční tradice z roku 1808

Jméno vlčnovského krále první mezinárodně uznávané Jízdy králů se veřejnost dozví na konci ledna při tradičním krojovém plese. Samotná slavnost se v obci uskuteční poslední květnovou neděli.


Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v České republice, její tradici v současnosti udržují v pěti obcích či městech na Uherskohradišťsku a Hodonínsku. Psané záznamy se datují až do roku 1808, obyčej je ale podle všeho ještě starší.

Čtěte také:

Zlínský kraj chce Jízdu králů na seznam UNESCO

Hurá, kvůli „otáčku" UNESCO Krumlov nevyškrtne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, qot

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …