Český právní řád a Evropská unie bojují. Kdo přežije déle?

28.11.2011 13:29

Česká republika jako jedna z posledních zemí Evropské unie nemá zavedenou trestní odpovědnost firem. A jak se zdá, na požadavek Evropské unie budeme ještě dlouho dělat dlouhý nos.. Kdo to déle vydrží? Český právní řád nebo Evropská unie?

 Český právní řád a Evropská unie bojují. Kdo přežije déle?

Přitom to už vypadalo, že na mazané statutární orgány také dojde.. Vládní návrh na zavedení trestní odpovědnosti byl však těsně před cílovou rovinkou vetován prezidentem Václavem Klausem. Přitom podle vlády by právě tato významná změna trestního práva mohla přispět v boji proti organizovanému zločinu a korupci. Firmy by na základě vládního návrhu mohly být stíhány pro téměř osm desítek trestných činů. Za zmínku stojí například oblíbená legalizace výnosů trestní činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz nebo krácení daní.

Za krácení daní, nově trest smrti?

Možná právě za poslední zmíněný prohřešek by k „trestu smrti" mohla být nakonec odsouzena většina firem. Ano, zavedení trestní odpovědnosti firem by v konečném důsledku pro mnoho společností mohlo mít až likvidační charakter. Podle Klause se však jedná spíše o alibismus než o důslednou snahu potrestat viníky trestných činů. Normou se nyní bude zabývat Poslanecká sněmovna, která může prezidentovo veto zákona přehlasovat. Přitom požadavek přijetí tohoto zákona pramení z povinnosti České republiky dodržovat mezinárodní závazky.

Původní vládní návrh počítal s odpovědností firem za chyby vlastních manažerů či zaměstnanců, pokud se dopustí trestného činu a podnik z tohoto jednání získá prospěch. Soudy by získali moc firmu za to pokutovat, zabavit ji majetek a za závažné provinění společnost dokonce zrušit. Podle prezidenta ale současná podoba vládního návrhu není dostatečně rozpracována. Hrozí tak riziko nutnosti soudů improvizovat. Česká vynalézavost nezná mezí, a pokud firmě hrozí vysoké pokuty nebo dokonce likvidace, bylo by jistě pouze otázkou času, kdy by trestní odpovědnost firem byla zneužita v konkurenčním boji.

Svoboda: Trestní odpovědnost firem je správný krok, prezidentovo veto je chyba

Místopředseda KDU-ČSL Pavel Svoboda s tvrzením prezidenta Klause, že zavedení trestní odpovědnosti právnických osob je faktickou rezignací na trestní postih jednotlivců, kteří stojí za konkrétními trestnými činy, ale tvrdě nesouhlasí:" Zvláštní význam má v případech, kdy vina konkrétní fyzické osoby není prokazatelná. Takové případy nejsou zvláštností: společnosti prokazatelně vznikne neoprávněný prospěch porušením práva, ovšem ze složité organizační struktury nelze určit konkrétní odpovědnou osobu, která za takové jednání odpovídá," upřesňuje v tiskové zprávě pro Parlamentnilisty.cz Pavel Svoboda. Svoboda považuje prezidentské veto za chybu:" Prezidentské veto nahrává skupinám, které své hospodářské zájmy prosazují sofistikovaně a systematicky za hranou zákona, neboť případné pokuty za správní delikty zdaleka nedosahují výnosů z jejich protiprávní činnosti a jiný postih jim nehrozí," upřesňuje v reakci na prezidentovo rozhodnutí.

Čtěte také:

 Vystoupení z krachující EU. Nikdy neříkej nikdy, šokují čeští politici

 EU je německá Čtvrtá říše, šokoval poslanec ČSSD. Jde o Řecko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …