Asociace českých a moravských nemocnic varuje: Nová vyhláška se asi dotkne pacientů

28.11.2011 10:00

Do zdravotního systému půjde příští rok o něco více peněz než letos. Ujistil o tom v České televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger. Úhradová vyhláška podle něj počítá s nárůstem o tři procenta. Jenže podle Stanislava Fialy z Asociace českých a moravských nemocnic pro menší nemocnice to stačit nebude a doplatí na to pacienti. Fiala se totiž domnívá, že malá zdravotnická zařízení budou muset odmítat některé neakutní případy.

Asociace českých a moravských nemocnic varuje: Nová vyhláška se asi dotkne pacientů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Na zdravotní péči půjde v roce 2012 přibližně stejně peněz jako letos. Počítá s tím návrh nové úhradové vyhlášky, podle níž budou nemocnicím a lékařům pojišťovny platit za péči. Její další kritéria má dnes představit ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Co se týče pacientů, tak se jich vyhláška podle ministerstva nemá nijak dotknout. S tím ale nesouhlasí Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic. Podle něj by na novou vyhlášku mohli pacienti naopak doplatit. Fiala se domnívá, že malá zdravotnická zařízení budou muset odmítat některé neakutní případy.

„Naše nemocnice dělají 70 až 80 procent podílu akutní péče. Jakmile se nám úhrady sníží na 95 procent, musíme pět procent pacientů odmítnout. A pokud vyčerpáme finance od pojišťoven, budem je posílat do těch nemocnic, které ještě rezervy mají - do fakultních, do velkých nemocnic," vysvětlil Fiala v rozhovoru pro Český rozhlas.

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich pak upozornil, že menší nemocnice nebudou mít peníze hlavně na zvyšování platů.

„Nominálně dostaneme zhruba stejně peněz jako v letošním roce, ale inflace příštího roku, která se očekává zhruba 1,8 procenta a zvýšení DPH, to budou další dvě tři procenta, která devalvují úhradu, takže my opravdu v reálných úhradách dostaneme o dvě až tři procenta méně než v letošním roce," vysvětlil Sohlich.

Nemocnice původně chtěly, aby dostaly přidáno na platy lékařů odděleně od ostatních úhrad, to se ale nestane. Podle Sohlicha by se odboráři měli se zástupci státu dohodnout na platových podmínkách, protože management nemocnic je v celé věci nevinně.

Ministra zdravotnictví Heger si ale stijí na tom, že nemocnice naopak dostanou o něco víc než letos, zhruba o tři procenta.

„Nemocnice dostanou velmi pravděpodobně 103 procent, nikoliv minus dvě procenta. Pojišťovny mají ještě nějaké rezervy a systém má nějaké rezervy a nemocnice dostanou přidáno," uvedl k tomu ministr Heger včera.

Nosek: Nebude možná na slibované zvýšení platů zdravotníků

Jenže i Hegerův náměstek Petr Nosek upozornil, že kdyby došlo v ekonomice na nejhorší, nebylo by asi na slibované zvýšení platů zdravotníků. Zůstalo by to pak podle něj na managementu jednotlivých zařízení, zda by byla schopna nějaké rezervy najít.

Že však nemocnice dostanou podobnu částku jako letos a loni i letos, to tvrdí prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

 „Předpokládáme, že objem peněz bude skutečně na úrovni roku 2010. My se bavíme o celkovém objemu peněz. Neřešíme, jestli nemocnice použije peníze na růst platů, nebo na něco jiného. To je vnitřní záležitostí každé nemocnice," podotkl k tomu Gajdáček.

Heger: Všechny nemocnice zřejmě nedostanou stejně

S Gajdáčkem souhlasí i Heger. Přiznává však, že všechny nemocnice zřejmě nedostanou stejně. Více by měla podle ministra dostat ta zařízení, která jsou doposud podfinancovaná.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje podle Hegera také zastropování regulačních poplatků za pobyt v nemocnici. Dnes platí pacienti za den v nemocnici 60 korun, od čtvrtka se tento regulační poplatek zvýší na stokorunu.

„V první řadě se chystá zákon o dlouhodobé péči, který by z toho poplatku vyřadil všechny pacienty, kteří jsou chroničtí a musí ležet v nemocnici déle než, řekněme, tři měsíce. Takže tam bude zcela jiný systém financování, spadne hodně pod sociální sféru. Tak to bude první krok, který to výrazně promění. A pak se bude moci diskutovat o tom dalším," dodal ministr.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …