Malé nemocnice se poradí, jak přežít, pokud nebudou peníze na péči

28.11.2011 10:13

Na mimořádném shromáždění se v pondělí poradí zástupci menších nemocnic z celé ČR o společném postupu, když jim nebudou stačit peníze od pojišťoven na péči a růst platů. Ministerstvo zdravotnictví má čtyři varianty úhradové vyhlášky pro příští rok, ve dvou peníze na platy nejsou. Pojišťovny vypovědí všem nemocnicím smlouvy. Nemocnicím hrozí, že dostanou horší smlouvy než dosud. Některé nemocnice možná dokonce skončí. Píše agentura ČTK.

Malé nemocnice se poradí, jak přežít, pokud nebudou peníze na péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

Na pondělní jednání delegátů Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) jsou pozváni ministr Leoš Heger (TOP 09), zástupci asociací krajů, krajských nemocnic, zdravotních pojišťoven, odborů a pacientů.

Asociace nemocnic se obává kartelové dohody pojišťoven. Obrací se na antimonopolní úřad

AČMN, která sdružuje 129 nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, dala minulý týden žalobu na pojišťovny kvůli hromadné výpovědi smluv. Obrátila se také na antimonopolní úřad s žádostí, aby ochránil nemocnice před kartelovou dohodou pojišťoven.

Pojišťovny chtějí zrušit nadbytečná akutní lůžka, posílit jednodenní chirurgii a ambulantní péči v nemocnicích, které jsou levnější než dlouhé hospitalizace.

Ministerstvo chce podnítit nemocnice k takovým změnám v organizaci práce, aby léčily efektivněji. Změnit se má systém plateb od pojišťoven - nemocnice místo nynějších pevných rozpočtů dostanou platbu za pacienta, za stejnou operaci bude stejná platba ve všech nemocnicích.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…