Heger slíbil: Nemocnice budou mít až o tři procenta více peněz

28.11.2011 17:25

Ministr zdravotnictví Leoš Heger slíbil, že platy lékařů stoupnou o 6,25 procenta a navíc podle něj bude rozsah péče na úrovni loňského roku. Nemocnice by měly dostat příští rok navíc dvě až čtyři miliardy korun. To vše bude možné díky úhradové vyhlášce pro příští rok.

Heger slíbil: Nemocnice budou mít až o tři procenta více peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Zdravotní systém má mít v příštím roce k dispozici 226 miliard korun a nemocnice by měly dostat příští rok navíc dvě až čtyři miliardy. Platy lékařů pak stoupnou o 6,25 procenta. Uvedl to dnes ministr zdravotnictví Leoš Heger, když představoval dokončenou úhradovou vyhlášku, kterou nyní odešle k připomínkám.

Centra specializované péče v nemocnicích dostanou podle ministra 103 procent srovnávacího roku 2010, na jednoho průměrného pacienta by prostředky měly zůstat maximálně na 100 procentech, znamená to, že péče v centrech bude dostupná většímu počtu pacientů.

"Nemocnice by měly dostat příští rok navíc dvě až čtyři miliardy, což by jim mělo nárůst platů pokrýt," uvedl dnes ministr s tím, že nemocnice si na část tohoto navýšení také budou muset ušetřit. Nárůst výběru je odhadován celkem na pět miliard, více peněz dostanou také centra specializované péče.

Ani pacienti by ale neměli takzvaně dostat méně, než letos. Ministerstvo je totiž prý ochotno ještě s plátci i poskytovateli o některých parametrických detailech úhrad jednat, aby potřeby pacientů byly splněny.

Jenže dnes ráno Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic upozornil na to, že malá zdravotnická zařízení budou muset odmítat některé neakutní případy.

Více zde:

„Naše nemocnice dělají 70 až 80 procent podílu akutní péče. Jakmile se nám úhrady sníží na 95 procent, musíme pět procent pacientů odmítnout. A pokud vyčerpáme finance od pojišťoven, budeme je posílat do těch nemocnic, které ještě rezervy mají - do fakultních, do velkých nemocnic," vysvětlil Fiala v rozhovoru pro Český rozhlas.

Nedostatek peněz na platy bude v menších nemocnicích

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich pak upozornil, že menší nemocnice nebudou mít peníze hlavně na zvyšování platů. Tříprocentní nárůst peněz nemocnicím tak podle Asociace českých a moravských nemocnic nestačí. Co dostanou navíc, vezmou jim prý inflace a nárůst DPH.

„Nominálně dostaneme zhruba stejně peněz jako v letošním roce, ale inflace příštího roku, která se očekává zhruba 1,8 procenta a zvýšení DPH, to budou další dvě tři procenta, která devalvují úhradu, takže my opravdu v reálných úhradách dostaneme o dvě až tři procenta méně než v letošním roce," vysvětlil Sohlich.

S tím ale Heger nesouhlasí. „Nemocnice dostanou velmi pravděpodobně 103 procent, nikoliv minus dvě procenta. Pojišťovny mají ještě nějaké rezervy a systém má nějaké rezervy a nemocnice dostanou přidáno," uvedl k tomu ministr Heger včera. Navíc podle něj nadále platí stop stav, co se týče investic do nových přístrojů, staveb i masivnějšího rozvoje medicíny. A to proto, aby bylo na platy.

Nemocnice dostanou peníze v systému plateb za diagnózu DRG za tři čtvrtiny poskytované péče. Postupně se sjednotí úhrada v tomto systému pro všechny nemocnice. Zařízení, o které zájem bude menší, se mohou podle Hegera pak přeorientovat například na dlouhodobou péči.

Laboratořím či rentgenologii se platby sníží

Ambulantní péče bude přísně zastropována na úrovni výdajů roku 2010, laboratořím či rentgenologii se platby sníží. Ambulance v terénu budou placeny stejně jako ambulance v nemocnicích. Sektor lázeňství zůstane na úrovni roku 2010, v průběhu příštího roku ale ministerstvo počítá se zúžením počtu diagnóz a stavů, při kterých bude pojišťovna péči hradit. Lázním by pak klesly platby od pojišťoven maximálně o půl miliardy korun.

Bude-li nárůst výběru zdravotního pojištění nižší než očekávané jedno procento, vydá ministerstvo v pololetí přísnější variantu vyhlášky. Jednoprocentní nárůst výběru, se kterým zatím ministerstvo počítá, by ale měl zajistit slíbený nárůst platů v nemocnicích.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …