Usmrtí vás vlastní lži. Vykřikuje Američan, který žaluje Kalouska

29.11.2011 15:57

Už 12. prosince chce americký právník Ed Fagan úředně podat ve Spojených státech mimo jiné žalobu na ministra financí Miroslava Kalouska. Krom jiného prý pro podvod, klamání, pokus o manipulování médií a veřejného mínění. A to vše v rámci dluhopisů vydaných Karlovými Vary v roce 1924.

Usmrtí vás vlastní lži. Vykřikuje Američan, který žaluje Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ty nebyly totiž nikdy splaceny a Fagan tvrdí, že na úrocích dnes činí pohledávka vůči městu a potažmo státu deset miliard korun. Fagan ultimativně vyzýval právě Kalouska (ale i primátora Karlových Varů Petra Kulhánka), aby se s ním do 31. října sešel a kauzu řešil.

Je to promlčené 

Namísto toho se mu dostalo jen jednoznačného prohlášení náměstka ministra financí Jana Gregora, že ministerstvo považuje dluhopisy za už desítky let promlčené. Z toho důvodu má být proto žaloba směřována i na Gregora.

Čtěte také: Od Karlových Varů chci miliardy, říká Fagan

„Dovoluji si prohlásit, že chování, které jste vy, pane ministře Kalousku, úředníci ministerstva financí, funkcionáři České národní banky a představitelé města Karlovy Vary projevovali ve vztahu k dluhopisům, je stejné jako chování, které vedlo k obrovskému odškodnění, jež Česká republika musela zaplatit v případech CME versus Česká republika a Lauder versus Česká republika," napsal krom jiného Fagan v dopise ministerstvu financí.

Právník bez licence? Nevidím důvod

Ten nevidí důvod. Proč by se měl s Faganem setkávat, nebo se k jeho výrokům vyjadřovat. „Já jsem ministr financí České republiky a nebudu se v novinách vyjadřovat k výrokům nějakého právníka, který přišel o licenci. Představte si, že by přijel právník, který přišel o licenci do Washingtonu a dožadoval by se setkání s Timothy Geithnererm, ministrem financí USA, jak myslíte, že by asi dopadl," řekl v reakci Kalousek ParlamentnímListům.cz.

Související: Fagan žaluje ČR a Kalouska: Chce nechat zmrazit zlato vrácené po válce

Tak trochu podvodník

Narazil tak na fakt, že po té, co se Fagan proslavil jako právník obětí holocaustu, pro něž vymohl značné částky, byl v USA odsouzen z podvodů a vyloučen z advokátní komory v New Yorku a v New Jersey za zneužití zmíněného odškodnění. Lapidárně řečeno, okrádal své klienty. Ed Fagan totiž odčerpal z kont svých klientů bez jejich vědomí částky v celkové hodnotě 350 000 dolarů.

Ještě před tím na sebe nicméně Fagan upozornil, když se slovně angažoval v pomoci rakouským odpůrcům jihočeské Jaderné elektrárny Temelín. Jak rychle však do boje proti elektrárně vstoupil, tak rychle z něj i vycouval.

Advokát pozůstalých

Zastupovat chtěl u soudu Fagan také pozůstalé obětí katastrofálního požáru lanovky v rakouském Kaprunu v roce 2000. Ale pohořel, protože mu Rakousko jeho advokátní praxi u svých soudů zakázalo. Fagan tak jen v této souvislosti podal žaloby v USA. Pomáhat chtěl i obětem cunami v jižní Asii. V roce 2006 chtěl ještě žalovat Polsko za údajně nesplacené dluhopisy z doby před druhou světovou válkou.

Dnes se tedy Fagan domáhá proplacení zmíněných dluhopisů Karlových Varů. Zde nicméně nevystupuje právník, ale především jako jeden ze spolumajitelů těchto dluhopisů. Jeho filosofie je prostá: Půjčili jste si? Tak vraťte dluhy. Pozoruhodné je, že zmíněných deset miliard požadovaných Faganem představuje veškerý majetek města.

Ještě pochopíte - ta slova vás usmrtila

„Došli jsme k závěru, že požadavky pana Fagana odmítneme, a to z důvodu promlčení před několika desítkami let," uvedl před nedávnem právě náměstek ministra Kalouska Jan Gregor v pořadu Reportéři ČT.

„Ano, ty dluhopisy jsou platné, ano, byly vydané, ano, je to dluh, ale my ho nemusíme platit," reagoval na Gregorovi výroky ve stejném pořadu Fagan s tím, že je ministerští budou moci zopakovat před soudem. „A potom pochopí, že ta prohlášení, která učinili, je usmrtila," dodal Fagan.

Čtěte více:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…