Komunální politici to nemají jednoduché, tvrdí starosta Havířova

30.11.2011 10:59

ROZHOVOR Zdeněk Osmanczyk (ČSSD) - primátor města Havířova kočíruje v zastupitelstvu celkem sedm různých politických uskupení. A podle jeho slov všichni táhnou za jeden provaz ve prospěch občanů.

Komunální politici to nemají jednoduché, tvrdí starosta Havířova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk

Pane primátore, po loňských volbách přibyla do zastupitelstva nová politická uskupení. Pokud jsem dobře počítala, je v havířovském zastupitelstvu i s Nezávislými celkem 7 stran. Jak se vám s nimi spolupracuje?

V havířovském zastupitelstvu je sedm politických subjektů a tento počet odpovídá názorovému spektru havířovské veřejnosti. Dosavadní spolupráce je bez rozdílu velmi dobrá, základním krédem a zásadou je práce pro občany. Mnozí noví komunální politici po seznámení se se skutečnostmi řízení města opustili konfrontační rétoriku z volební kampaně. Na rozdíl od té velké politiky se na komunální úrovni řeší problémy komunikací a kompromisy ve prospěch občanů.

Prioritou je bezpečnost občanů

Co je v současné době v Havířově vaší prioritou číslo jedna?

Být komunálním politikem v současné hektické a globalizované době není vůbec jednoduché. V mnoha oblastech nemají municipality zákonné nástroje k řešení problémů. Ať již je to v oblasti životního prostředí, zaměstnanosti, dopravy, bezpečnosti ve městech a obcích, při eliminaci tak zvaných nepřizpůsobivých.

V současné době je prioritou bezpečnost občanů. Rostoucí kriminalita, agresivita, opovážlivost především romské mládeže, ale nejen jí, nás vede k přijímání řady opatření i represivního charakteru.

Neméně důležitou je realizace a dokončení projektů podporovaných z evropských peněz a také příprava areálu bývalého dolu Dukla pro investory. Musíme odolávat snahám některých možných investorů a aktivitám o výstavbu zařízení, která by mohla zhoršit už tak špatné životní prostředí.

Co se vám za dobu primátorování povedlo? Na co jste hrdý?

Tím základním, co se mi, myslím, úspěšně daří, je intenzivní komunikace s politickými subjekty a občany, zvýšení efektivnosti práce městské policie. Zvýšila se úroveň kontrolní činnosti u jednotlivých odborů magistrátu a příspěvkových organizací.

Další zprávy z Ostravy čtěte ZDE

Funkcionáři a úředníci jsou postradatelní

Co se vám naopak nepovedlo a proč?

Nemůžu říct, že se mi něco nepovedlo, jelikož má předsevzetí, cíle jsou dlouhodobé a hodnotit mě budou občané. Je ale skutečností, že někteří funkcionáři a mnozí úředníci si jsou až neúměrně jisti svou nepostradatelností. Částečně to plyne i ze skutečnosti, že jsou ve funkci až příliš dlouho a pak ztrácejí sebekontrolu a profesní inspiraci. Ale cesta k nápravě byla nastoupena.

Jak vypadá vaše setkávání s voliči? O co se nejčastěji zajímají?

S voliči se setkávám téměř každodenně, osobně při schůzkách v kanceláři i mimo ni, na veřejných schůzích s občany. Hlavním tématem je právě obava z rostoucí kriminality, z nepřizpůsobivých. Na veřejných schůzích je tématem i rozvoj města, investice, odkanalizování, parkování.

Problémové lokality chceme proměnit opět v žádané

RPG má podle oficiálních informací na území Havířova 12 tisíc bytů, kolik bytů má ve svém majetku město a jak spolupracuje s RPG? Tíži ještě občany Havířova bytová otázka?

Město má ve svém vlastnictví asi 7 700 bytů a evidujeme přes 1 600 žádostí o přidělení městského bytu. Na druhé straně má společnost RPG volných mnoho desítek bytů ve městě. Ty jsou ovšem v problémových lokalitách. V současné době jednáme s RPG o možnostech a perspektivách spolupráce při řešení bytové politiky s cílem vytvořit odpovídající podmínky pro bydlení v Havířově. Dovedu si představit situaci, kdy nepřizpůsobiví problémové lokality opustí a tyto se stanou opět žádanými. Náš bytový fond trvale a cíleně revitalizujeme.

Staví se na území města nové byty a rodinné domy?

Za poslední dva roky bylo do užívání uvedeno 85 rodinných domů, dokončuje se výstavba dalších 16 řadových rodinných domů na Prachatické ulici. Připravuje se výstavba 22 rodinných domů na Výletní ulici, vše jsou to soukromé investice.


Podle analýzy Ministerstva vnitra ČR je jednou z lokalit, kde hrozí v důsledku zvýšené aktivity extremistů šíření nepokojů a protiromských nálad také severní Morava. V nedávné době jste zakázali mítink DSSS, zaznamenali jste kromě této události  ještě i jiné aktivity extremistických stran?

Neregistrujeme žádné viditelné aktivity DSSS v Havířově, i když státem dlouhodobě neřešené problémy vytvářejí politickou základnu pro extremismus. Tento stav je silně vnímám i občany. To, že stát neplní základní funkci, zajištění ochrany života a majetku, práv občanů, je realitou.

Máte připravenou nějakou strategii jak řešit extremistické aktivity?

Žádnou strategii, jak řešit extremismus, nemáme a ani mít nemůžeme. To je povinnost někoho jiného. Na to má síly, prostředky a peníze daňových poplatníků.

Máte představu, kolik Romů bydlí v Havířově?

Uvádět číslo z posledního sčítání lidu by bylo zavádějící. Ale i odhad našich asistentů prevence kriminality o 4 300 Romech při 83 tisících obyvatelích Havířova může vyvolat emoce.

Regulace herních automatů je na pořadu dne


Ostrava nedávno přijala zlomovou vyhlášku na zakázání video loterijních terminálů na území některých obvodů, Karviná se bude této otázce věnovat na prosincovém zastupitelstvu. Jak tuto problematiku řeší město Havířov?

Na základě konzultací a jednání rady města za účasti zástupců všech sedmi politických stran a hnutí budeme o obsahu obecně závazné vyhlášky jednat na zastupitelstvu 5. prosince. Takže nebudu předjímat rozhodnutí zastupitelů, ale na způsobu regulace jsme se shodli.

V letošním roce se u vás konala opět akce „Havířov v květech". Kolik finančních prostředků jste na to vynaložili? Plánujete podobnou akci konat i v příštím roce?

Obnovená tradice Havířova v květech byla přijata veřejností velmi pozitivně a stala se nedílnou součástí kulturního života města. Vysoká úroveň organizace a kvalitní kulturní program s alegorickým průvodem a floristickou soutěží každoročně zhlédne 20-30 tisíc návštěvníků. I příští rok jsme vyčlenili téměř 3 miliony korun z rozpočtu města. Dobrovolná účast bezmála dvou tisíc osob a několik desítek vozidel, techniky, souborů, škol, mateřských škol a sportovních a zájmových klubů i ze zahraničí v průvodu potvrzuje správnost našeho rozhodnutí.

Kdybyste měl občany ČR nebo cizince pozvat do Havířova, co byste jim rád ukázal?

Havířov je nejmladším městem České republiky, městská práva obdrželo v roce 1955. Je zároveň nejlidnatějším městem, a proto těch klasických historických kulturních památek ve městě není tolik. Přesto je tady Kotulova dřevěnka, kostely, zámek, náměstí s kyvadlem a rozsáhlá část města postavena ve stylu socialistického realismu - SORELY, nádherné tři kulturní domy, stavby pro odpočinek a sport. V okolí dvě přehrady a nedaleko Beskydy. Havířov je městem květů, zeleně a stromů. Havířov se v roce 2011 stal pořadatelem 17. mistrovství Evropy profesionálních floristů, každoročně se tady pořádají evropské motocyklové závody havířovský Zlatý kahanec. Máme tedy co nabídnout a srdečně čtenáře zveme k návštěvě.

Zhoršená sociální situace většiny občanů mne trápí

Co byste ještě rád dodal?

Do komunálních voleb v roce 2010 jsem vstupoval spolu se svými kolegy s vědomím toho, že volební kampaň musíme vést nenásilnou formou, bez jediného mítinku, ale s konkrétním programem pro občany Havířova. Že se nám to podařilo, potvrdily volební výsledky. Dosáhli jsme historického vítězství, já osobně jsem získal nejvíce hlasů. To byla velká výzva. Jelikož jsem v minulém období byl uvolněným zastupitelem ve funkci náměstka primátora pro hospodářský rozvoj, měl jsem představy o rozsahu povinností, ale i práv, zodpovědnosti primátora. A tím základním, s čím jsem po volbách nastupoval, bylo změnit způsob a rozsah komunikace. A to s politickými partnery a občany. Měl jsem odhodlání pojmenovat problémy v oblasti řízení, kontroly, činnosti jednotlivých subjektů magistrátu, ale i příspěvkových organizací a městské policie. Oblast řízení a kontroly především. A mohu konstatovat, že jsem volil správně, takže má očekávání jsou naplňována. To, co jsem nepředpokládal, je neutěšená zhoršující se sociální situace většiny občanů.

Kdo je:

Ing. Zdeněk Osmanczyk (ČSSD) - primátor města Havířova má 57 let. Je absolventem Vojenské vysoké školy a následně i tříletého postgraduálního studia v Brně zaměřeného na techniku a management.

Od roku 2007 pracoval jako náměstek primátora pro hospodářský rozvoj, předtím byl ředitelem provozního úseku v Technických službách.

Priority pro následující období jsou pro něj především v získávání dalších dotací z Evropských fondů, přípravě území v areálu bývalého dolu Dukla a vytvoření podmínek pro vznik průmyslové zóny jako předpokladu vytvoření nových pracovních příležitostí. V neposlední řadě také zvýšení počtu parkovacích míst a zvyšování kvality životního prostředí.

Více o Moravskoslezském kraji ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…