Změnou kontroly množství THC chce vláda zabavit více rostlin konopí

29.11.2011 22:34

Ministerstvo spravedlnosti chce důsledněji zakročit proti obchodníkům s rostlinami marihuany určenými pro výrobu drog. Podle nařízení, které má vláda projednávat ve středu, by se měl obsah účinné látky THC v konopných rostlinách měřit pouze z květenství. Zvýší se tak prý počet rostlin, které mohou policisté odstranit z oběhu.

Změnou kontroly množství THC chce vláda zabavit více rostlin konopí

Obsah TBC v rostlinách se původně určoval z celého těla rostliny, tedy i z kořenů a stonku. „Když dělíte množství látky objemem celé rostliny, tak se nemusíte dostat na základní stanovenou hranici a je to stejné, jako byste pěstoval slabší konopí, na což se hřeší," vysvětlil pro Právo ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Množství účinné látky v rostlině konopí by nemělo přesáhnout hranici 0,3 procenta. Pokud se její obsah v rostlině stanoví pouze z květenství a přilehlých listů, výsledek bude mnohem přesnější. Podle Frydrycha už bylo zaznamenáno několik případů, kdy se rostliny zjevně pěstované za účelem výroby drogy dostaly pod zákonem stanovenou normu.

Ze seznamu zakázaných rostlin by naopak měly ubýt ty, které obsahují účinný halucinogen meskalin. Obsahuje ji hlavně řada kaktusů, jejichž pěstování bylo u nás kvůli předpisu nelegální. Tato pomoc „kaktusářům" však zbaví výrobce meskalinu veškeré trestní odpovědnosti.

Související:
Průlom. Marihuana jako lék možná legální
Mladí Češi jsou největšími kuřáky trávy v Evropské unii
Kuřáci se dočkali zastání u Klause. Teď čeká i marihuana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…