Šéf NKÚ Dohnal nebude posílat místo sebe na vládu zástupce

30.11.2011 6:40

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal odmítl návrh premiéra Petra Nečase, aby pověřil svého zástupce, který by docházel na jednání vlády kvůli projednávání kontrolních závěrů NKÚ. Píše to dnešní Právo.

Šéf NKÚ Dohnal nebude posílat místo sebe na vládu zástupce

Dohnala v červenci prvoinstanční soud odsoudil za zneužití pravomoci úřední osoby a Nečas ho poté na jednání kabinetu odmítl zvát. Kontrolní závěry úřadu tak vláda několik měsíců neprojednává.

Dohnal je ješitný a samolibý, říká premiér

Nyní chtěl premiér závěry NKÚ na jednání opět zařadit, ale za přítomnosti jiného zástupce úřadu. Marně. "Jednání pana prezidenta jen ukazuje, že svou ješitnost a samolibost povýšil nad dobré jméno instituce, kterou má reprezentovat, a nikoli poškozovat," řekl Právu Nečas.

Premiér považuje za výsměch, aby ministři seděli za jedním stolem s člověkem, který je odsouzený, byť dosud nepravomocně, a on je kritizoval. Dohnal byl odsouzen za to, že odmítl součinnost při poslanecké kontrole svého úřadu. "Kdokoli v jeho pozici by musel okamžitě odejít už v okamžiku obvinění," uvedl Nečas v narážce na své ministry. Politici ale nemají možnost šéfa NKÚ odvolat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …