Klaus udělil milost. Policie řeší podezření z korupce

30.11.2011 7:57

Prezident Klaus v roce 2009 udělil milost zaměstnankyni cizinecké policie, která přijímala úplatky, milost a tato žena opakovně „pochlubila“, že si prezidentský pardon koupila. Hrad takový scénář opakovaně popírá, ale policie se bude případem i tak zabývat.

Klaus udělil milost. Policie řeší podezření z korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

V roce 2009 udělil prezident Klaus milost zaměstnankyni cizinecké policie Radce Kadlecové, která přijímala úplatky od cizinců, jenž chtěli v Česku získat trvalý pobyt. Sama odsouzená se chlubila tím, že si milost koupila ještě před jejím vydáním a činila tak i po jejím udělení. Policie se v této souvislosti zabývá podezřeními na dva trestné činy: podplácení a přijímání úplatku. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Nahlíží do čtyř tisíc rozsudků ročně

O podezření na korupci v případě udělení této prezidentské milosti informoval v minulosti časopis Respekt a Klaus se proti tomuto nařčení opakovaně ohradil. Klaus zašel dokonce tak daleko, že Respekt označil za zločinný. Bránil se mimo jiné i poukazem na to, že ročně nahlíží do zhruba čtyř tisíc rozsudků a jejich kvalita bývá různá. V těchto dnech je hlava státu na návštěvě v africkém Senegalu a k případu se nechce dále vyjadřovat. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej ovšem potvrdil, že policie prověřuje podezření na dva trestné činy.

„Mohu potvrdit, že jde o trestné činy podplácení a přijímání úplatku," prohlásil Ibehej. Vyšetřovatelé stojí na samém začátku případu a zatím neprovedli žádný úkon. Dosud není založen ani spis. O podklady k udělení ffsti může přitom policie zažádat až tehdy, když spis existuje.

Sledujeme téma Klaus a milost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…