John chválí sebe i Kubiceho: Policie se odlepila ode dna. Konečně

01.12.2011 8:21

Konečně se začíná dařit. Alespoň na úseku vyhledávání a zajišťování výnosů z trestné činnosti. Za průlomový označil v této souvislosti letošní rok bývalý ministr vnitra a bezpečnostní expert vlády a předseda veřejných Radek John (VV). „Jde o velmi pozitivní vývoj a výsledky policie je nutné označit skutečně za úspěch," uvedl pro ParlamentníLsty.cz John.

John chválí sebe i Kubiceho: Policie se odlepila ode dna. Konečně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

 Dají se vaše tvrzení nějakým způsobem konkretizovat?

Jistě. Poprvé za několik let ve sledování statistik jsou k dispozici skutečně vypovídající údaje o aktivitě policie na tomto úseku. A došlo zde k zásadnímu zlomu. Vždyť nárůst zajištěného majetku v souvislosti s trestnou činností má hodnotu ve výši téměř dvou miliard (1 944 861 milionů). Oproti stejnému období za loňský rok jde o nárůst 369 procent. Přitom velmi pozitivní je nárůst aktivity u celorepublikových útvarů. Organizovaný zločin (ÚOOZ) - nárůst 452 procent, finanční kriminalita (ÚOKFK) 534 % a u národní protidrogové centrály (NPC) dokonce je nárůst o 1610 procent. Absolutní hodnota majetku však není jediným ukazatelem úspěchu. Došlo i k rozvoji využívání jednotlivých zajišťovacích institutů podle trestního řádu. Zjednodušeně by se dalo říci, že policie až do loňska zajišťovala pouze v případě, kdy jí věc vhodná k zajištění přímo spadla do klína. Na místě činu, při domovní prohlídce apod. K nárůstu využívání jiných institutů nyní patří také určité formy finančního šetření.

V kterých oblastech jsou tyto úspěchy nejzřetelnější?

Nejvyšší majetkové hodnoty se letos podařilo j zajistit ustanovením paragrafu 79 trestního řádu (zajištění peněžních prostředků na účtu u banky), a to za první pololetí ve výši 685 milionů korun ze 119 případů, přičemž v prvním pololetí loňska takto přišlo do státní kasy jen 119 milionů z 58 případů. Ve třiceti případech se podařilo za stejné období zajistit nemovitosti za 189 milionů korun. V patnácti případech byly zajištěny rovněž obchodní podíly ve výši 65 milionů korun. Loni to bylo pouze jednou.

Který z útvarů odhalujících kriminalitu byl dosud nejúspěšnější?

Mezi útvary dosáhl podle předpokladů nejlepších výsledků ÚOKFK a to jak ve výši zajištěného majetku - zhruba 970 milionů, což v poměru k zaznamenané škodě je úspěšnost zajištění 41 %, tak ve škále využívání zajišťovacích institutů. Na krajské úrovni patří mezi nejúspěšnější ředitelství policie Zlínského kraje, kterému se podařilo zajistit 140 milionů, což je k poměru k zaznamenané škodě úspěšnost téměř 29 procent.

I přes značný úspěch a situaci, kdy se policie podle Johna takříkajíc odlepila ode dna je současný stav kriminality a s ní spojených škod varující. Vždyť za první pololetí letošního roku byla kriminální činností škoda vyčíslena již na osm miliard korun. Úspěchem je rovněž již ve vládě schválený zákon o protikorupčním jednání a pletichy při zadávání veřejných zakázek, u nějž se zvyšuje trestní sazba ze dvou na osm let vězení.

20 let je málo

"Tristní ovšem je, že za dvacet let nemáme zákon, který by přímo nařizoval úhradu vzniklé škody viníka do státní pokladny, zatím je to věc libovůle a podle toho to také vypadá," dodal John. Podle něj by nástup důrazného zabavování majetků zločinců mělo vést i k tomu, že si i z tohoto důvodu mnozí plánovaní trestné činnosti rozmyslí, protože se jim prostě nevyplatí. Důsledné vymáhání peněz a majetku by podle něj navíc byly docela vítanou ne zanedbatelnou vzpruhou do pokladny země.

Více čtěte:

Ten John se snaží. Ale už je pozdě

Více o Radku Johnovi ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…