Pospíšil je obézní pohádkář, Dobeš kecá "pí*oviny". Tak to vidí studenti

30.11.2011 17:12

Spíše než respekt budil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na úterní přednášce na Vysoké škole ekonomické mezi studenty posměch. Mohl za to především on sám. Nejprve si postěžoval, že je nervózní, posléze, že trpí obezitou. Nakonec uvedl, že má v nepořádku i zrak. Návštěvníci setkání s Pospíšilem byli ale kritičtí i ohledně dalších členů vlády. Třeba o služebně i věkově mladém šéfu dopravy Pavlu Dobešovi (VV) tvrdili, že kecá "píčoviny".

Pospíšil je obézní pohádkář, Dobeš kecá "pí*oviny". Tak to vidí studenti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Po podnikateli Andreji Babišovi zavítal v úterý večer v rámci Ekofóra na půdu Vysoké školy ekonomické i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který měl za úkol referovat o reformě justice.

Na VŠE přednášel Andrej Babiš:


Na Babiše bylo narváno. O Pospíšila zájem nebyl

Narozdíl od zájmu, který vzbudil minulý týden miliardář, jemuž nestačila ani tisícová kapacita auly, by Pospíšilovi stačila menší třída. Řady auly, v níž se přednáška konala, zely prázdnotou, tu a tam v nich usedl osamocený student či jejich hlouček, ale víc než desetinu obří místnosti posluchači nezaplnili.


"Pospíšil je mi dost nesympatickej, je to takovej pohádkář," sdělil před začátkem přednášky redakci jeden ze studentů, který jako jeden z mála na přednášku přišel. Jeho kamarád se pak svěřil s tím, koho z ministrů favorizuje a koho naopak "nemusí."

Heger je nejlepší. Dobešové nestojí za nic

"Nejsympatičtější je mi Heger. Hrozní jsou Dobešové, oba. Obzvlášť ten nový, mladý, ten kecá samý píčoviny," sdělil před začátkem Pospíšilova vystoupení.

To začalo velmi rozpačitě. Své vystoupení totiž ministr zahájil vyslovením obav, že je příliš prostorově výrazný.

  • Sobotka radí Nečasovi. Kalousek a Pospíšil ven. Mlč, vzkazují mu oba 

  • Jsem obézní, postěžoval si ministr

    "Strašně mě znervózňuje tady ta krabička (od mikrofonu, pozn. red.), vytváří mě ještě obéznějšího, než jsem. Nemohl bych mluvit do normálního mikrofonu, jak jsem z těch venkovských mítinků zvyklý?" žádal pořadatele za smíchu přítomných studentů.

    Ach, ti úředníci. Zase to zpackali

    Nervózní ale Pospíšil nebyl pouze ze své údajné obezity, ale také z toho, že přednáší na VŠE. Na klidu mu nepřidalo ani to, že měl podklady připravené jinak, než chtěl. Stížností na to, že jeho úředníci mu připravili jiné "slidy" než chtěl, opět vzbudil smích poloprázdné auly.

    Když se trochu zaklimatizoval, jal se zpola znuděným studentům vysvětlovat reformu justice, která byla hlavním tématem jeho návštěvy na akademické půdě. Kromě protikorupčních opatření uvedl jako prioritu třeba i zefektivnění a zrychlení práce soudců a postěžoval si také na nekvalitní právníky.

    Studenty však evidentně příliš nezaujal. Řada z již tak velmi řídce zaplněné auly si během jeho vystoupení cosi "kutila" na notebooku, psala sms zprávy nebo listovala časopisy.

    Studenti se nudili. Hromadně odcházeli

    Některé ze studentů Pospíšilovy řeči uspaly natolik, že je přiměly dokonce k odchodu. Z už tak velmi prořídlých řad tak ke konci přednášky zbylo jen torzo.

    I přesto se našlo pár odvážlivců, kteří šéfu spravedlnosti položili dotaz. "Špatně vidím, skoro vás nevidím," zavtipkoval Pospíšil, který se místo na studenta, jež mu pokládal otázku, zprvu díval jinam.

    Více: Pospíšil zruší vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci


    Studenty zajímaly například informace týkající se zákona o státní službě, nebo akcií na doručitele. Bylo ale patrné, že i sporé dotazy museli vyloženě vypotit.

    Na právech by nepřišel nikdo, zachraňoval situaci ministr

    Pospíšil zahrál jejich nezájem do autu. "Kdyby se podobná přednáška konala v osm večer na Právnické fakultě, nepřišel by nikdo," smál se v závěru nepříliš povedené akce.


    O ministru Pospíšilovi se už řadu měsíců hovoří jako o ministru "na odstřel". Mezi důvody, které rozkývaly jeho křeslo, patří zejména šachy v souvislosti s nejvyššími posty státního zastupitelství. Ty se vesměs odehrávají bez souhlasu premiéra Petra Nečase (ODS). On sám ale spor příliš nekomentuje.

    Související: Berete úplatky? Hrozí vám až 10 let vězení, plánuje Pospíšil


    Právě Pospíšil přitom patřil dlouhou dobu k premiérovým favoritům. V hodnocení popularity se často umisťuje na čelných místech. Při posledních volbách uhájil post poslance za Plzeňský kraj.


    Foto: Hans Štembera


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    migrační pakt

    Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …