Vláda je pro ústavní zákon kvůli malé změně hranice s Rakouskem

30.11.2011 10:28

Vláda dnes schválila návrh ústavního zákona, který nově vymezí hranici s Rakouskem. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Norma umožní státu kvůli novým protipovodňovým a vodohospodářským opatřením vyměnit pozemky u Břeclavi a Lanžhotu.

Vláda je pro ústavní zákon kvůli malé změně hranice s Rakouskem

Na kroku se Česko s Rakouskem dohodlo 3. listopadu, kdy byla podepsána příslušná smlouva, kterou ještě vláda předloží parlamentu k ratifikaci. Smlouvu vláda schválila už 26. října.

Všechny dotčené pozemky vlastní státní podniky

Změny se dotknou například pravobřežní hráze a průkopů na řece Dyji na území obcí Břeclav a Lanžhot, plochy o rozloze 24 hektarů. Plocha, které se změna týká, je na české i rakouské straně totožná.

Všechny pozemky, kterých se výměna týká, vlastní státní podniky, jako je Povodí Moravy, Pozemkový fond České republiky či Lesy ČR.

Hlavním cílem smlouvy s Rakouskem je podle předkládací zprávy ministerstva vnitra zohlednění změn souvisejících se zahájenou stavbou vodohospodářských opatření a také nalezení "optimálních řešení problémů, které souvisí se správou státních hranic". Vzhledem ke změně hranic je podle zprávy nutné přijmout ústavní zákon.

Související:

Vláda asi podpoří senátní pravidla pro odtržení více částí obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…