Slováci prosí Hegera: Půjčte nám lékaře

30.11.2011 13:22

Kvůli protestu podobnému české akci Děkujeme, odcházíme žádají nyní Slováci ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby jim Česko půjčilo doktory. Jenomže nemocnice se brání – samy mají málo.

Slováci prosí Hegera: Půjčte nám lékaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

"V pondělí nám přišel oficiální dopis ze slovenského ministerstva zdravotnictví. Žádají nás o spolupráci našich lékařů s těmi slovenskými," řekl serveru iDNES.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Poškodili bychom sami sebe, zní z Asociace nemocnic

Slovenský ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik žádá české ministerstvo, aby mu obratem sdělilo počty lékařů, kteří by mohli odjet dočasně pracovat na Slovensko. V dopise píše, že Slováci shánějí především anesteziology, chirurgy a porodníky.

Podle Sršně české ministerstvo zdravotnictví nemůže udělat víc než oslovit fakultní nemocnice. "Jsme zřizovateli pouze omezeného počtu zdravotních zařízení," upozornil mluvčí.

Podle předsedkyně Asociace nemocnic ČR a ředitelky Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslavy Kunové ale Slovensko s výraznou pomocí počítat nemůže. "V oblasti neonatologie není v celém Česku dostatek lékařů. Kdybychom je nechali odjet, sami sebe bychom poškodili," řekla iDNES.cz Kunová.

Související:
Nečas: Zvýšení platů lékařů by vyvolalo dominový efekt
Lékaři marně čekají na zvýšení platů. Pojišťovny nic neposlaly
Heger se na nás vykašlal, říkají lékaři ze záchranky

 

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…