Kauza Čunek znovu k soudu. Jde o podplácení Urbanové

30.11.2011 14:45

Případ údajného podplácení Marcely Urbanové, hlavní svědkyně v korupční kauze někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), míří k soudu. Státní zástupce podal v těchto dnech obžalobu na podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka. Případem se bude zabývat vsetínský soud. ČTK to dnes řekl přerovský státní zástupce Miroslav Stoklásek. K soudu případ míří podruhé. Přerovský okresní soud oba muže loni v lednu odsoudil, odvolací olomoucký krajský soud však rozsudek zrušil. Případ obou mužů vrátil žalobci do přípravného řízení.

Kauza Čunek znovu k soudu. Jde o podplácení Urbanové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

"Na oba obviněné byla podána u Okresního soudu ve Vsetíně obžaloba pro skutek právně kvalifikovaný jako zločin podplácení a přečin nadržování spáchaný ve stadiu pokusu," řekl ČTK Stoklásek. Mužům hrozí až šest let vězení.

Mělo jít o cílenou provokaci

Oba muži jsou podezřelí z toho, že se pokusili bývalou Čunkovu sekretářku Urbanovou přesvědčit, aby vzala zpět svou výpověď, podle které přijal Jiří Čunek v roce 2002 ještě jako starosta Vsetína půlmilionový úplatek od firmy H&B Real. Právě na základě jejího tvrzení jej totiž policie obvinila. Za to, že Urbanová podepíše čestné prohlášení, jí údajně nabízeli peníze i další výhody a přinesli jí rovněž Čunkův omluvný dopis s jeho údajným podpisem. Urbanová to ale ohlásila policii. Muži se již dříve před soudem hájili tím, že šlo o cílenou provokaci. Chtěli prý Urbanovou přimět, aby si sama řekla o úplatek, a tím se zdiskreditovala.

Sledujeme kauzu Čunek

Kauzou se soudy zabývají od roku 2008. Přerovský soudce oba muže uznal vinnými z pokusu uplatit Urbanovou loni v lednu. Petru Šmiřákovi ze Vsetína uložil 15 měsíců vězení. V případě Vaškůje však pouze vynesl verdikt o vině, protože Vaškůj byl již odsouzený za daňové úniky na 7,5 roku vězení. Vyšší trest už tedy dostat nemohl. Olomoucký krajský soud však rozsudek loni v červenci zrušil a vrátil věc státnímu zástupci do přípravného řízení, tedy ještě před podáním obžaloby.

Čtěte více:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…