Šmejd Kalousek, řekl Bátora a letí. V TOPce kvůli němu vylučovali

02.12.2011 13:22

VÍME PRVNÍ Kauza Bátora vs. Schwarzenberg a Kalousek měla v TOP 09 ještě stranickou dohru. Začaly padat hlavy. Středočeská TOP 09 vyloučila tři členy kladenské TOP 09, kteří se v srpnu zastali Ladislava Bátory. Bátora navíc podle informací redakce nejspíš úlně opustí ministerstvo školství.

Šmejd Kalousek, řekl Bátora a letí. V TOPce kvůli němu vylučovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Ladislav Bátora s největší pravděpodobností již nebude ani poradcem ministra školství Josefa Dobeše. Vaz mu mělo zlomit to, že se minulý týden v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ostře vyjádřil proti Kalouskovi a Schwarzenbergovi. Kalouska označil za ubožáckého šmejda a Schwarzenberga přirovnal ke kombinaci koně a vola.

více: Kalousek je ubožácký šmejd a nelidská stvůra, účtuje Ladislav Bátora

Kauza Bátora měla doznění i v TOP 09 a hlavy se sekaly i zde. Na svou podporu Bátorovi doplatili tři členové středočeské topky.

V srpnu ministři za TOP 09 nechodili na vládu. Nejprve TOP 09 uváděla, že kvůli tomu, že Bátora urazil předsedu TOP 09 a vicepremiéra Karla Schwarzenberga, později i proto, že je Bátora údajně extremista. Bátora uvedl na svém soukromém facebookovém profilu, že je Schwarzenberg „starej chudáček". Bylo to poté, co ho ministr zahraničí přirovnal k osině v zadku.

Otevřený dopis

Během vládní krize pak tři členové místní organizace TOP 09, Ivo Švajner, Petr Boštička a Milan Babuka napsali otevřený dopis předsedovi, prvnímu místopředsedovi a ministrům TOP 09, ve kterém se zastali úředníka na ministerstvu školství Ladislava Bátory.

Více k tématu Ladislav Bátora 

„Odchod ministrů TOP 09 ze středečního jednání vlády byl ukázkou politiky, která naší straně hodně nesluší. Chtěli jsme vnášet do českého veřejného prostoru více politické kultury, místo toho jsme zabředli do papouškování ideologických klišé a do teatrálních gest. Ochota riskovat v současné ekonomické situaci pád pravicové vlády v České republice kvůli výroku jednoho ministerského úředníka, a to výroku, kterým reagoval na urážky vlastní osoby, (a který byl navíc uveden jen v diskusi na Facebooku), je projevem zarážející nezodpovědnosti a krátkozrakosti, se kterou nemůžeme souhlasit. Takováto politika naši stranu poškozuje víc, než si nyní myslíte," napsali 18. srpna.

TOP 09 je nedemokratická strana, zlobí se vyloučený

V reakci na tento dopis byli tito tři členové TOP 09 Krajským výborem TOP 09 vyloučeni za „zvlášť hrubé či opakované porušení stanov". „Požádal jsem mailem o zpřesnění důvodu vyloučení. Nebylo tam uvedeno nic konkrétního. Mám konkrétní důkazy o porušování stanov ze strany konkrétních členů regionálního výboru. Mnohokrát jsme to projednávali. Tyto skutečnosti nevedli k žádným vyvozováním odpovědnosti. Nevidím důvod, proč já bych měl být takto postihován," řekl ParlamentnímListům.cz Milan Babuka.

psali jsme:

„Na platformě TOP 09 nebylo možné diskutovat o takzvané kauze Bátora, tak jsme se vyjádřili přímo. Pokládali jsme to za své právo i povinnost. V TOP 09 neexistuje vnitrostranická demokratická diskuse a komunikace. Je to strnulé. My jsme patřili k těm v topce, kteří chtěli nějaké změny, ale to bohužel nebylo akceptováno a byli jsme po zásluze potrestáni. Na základě svých dosavadních zkušeností a důkazních věcí, které mám v ruce, považuji TOP 09 za nedemokratickou stranou," dodal Babuka.

Dopis na podporu Bátory důvodem vyloučení

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření i předsedkyni středočeského krajského výboru Helenu Langšádlovou, která je i místopředsedkyní na celostátní úrovní a místopředsedkyní Rozpočtového výboru sněmovny. Ta podle Babuky iniciovala vyloučení všech třech členů.

„Oni o tom, že se zúčastní zasedání krajského výboru, byli informováni. Potom přišli na ten výbor, kde měli všichni možnost se jich zeptat. Ta situace byla hrozně jednoduchá. V době, kdy naši členové vlády protestovali proti přítomnosti pana Bátory na ministerstvu školství, tak tito tři členové, aniž by to komukoli řekli, aniž by to prodiskutovali v místní či regionální organizaci, tak napsali výzvu na podporu pana Bátory a tu poslali ČTK, ale nám ji nedali na vědomí. Takový postup přece není možný. V situaci, kdy naši ministři nechodili kvůli panu Bátorovi na jednání vlády, tak tito pánové nemůžou rozesílat výzvu na podporu pana Bátory," řekla ParlamentnímListům.cz Langšádlová.

K tématu:

„Toto bylo důvodem jejich vyloučení. Oni se zúčastnili zasedání krajského výboru, kde mohli své pohnutky, které je k tomu vedly, vysvětlit. My jsme je vyslechli. Kolegové se je mohli na cokoli zeptat, to všechno proběhlo. Teprve na základě tohoto krajský výbor rozhodl, neboť oni nám to nevysvětlili. Oni nemohli mít dobré úmysly. Kdyby to chtěli řešit, tak by to nejprve řešili v rámci místní organizace, regionu či kraje, ale když to rozeslali médiím, tak nám to nedali ani na vědomí," dodala šéfka středočeské organizace TOP 09.

Bátoriáda

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Kalousek požadoval odchod Bátory již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi

Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako pazdeří k jisté části těla.  

Schwarzenberg potom navíc o Bátorovi uvedl: „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy."

Bátora se stal později vicekancléřem ministra školství Josefa Dobeše, ale na svůj post rezignoval a nyní je poradcem ministra na částečný úvazek (0,1) .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…