Gaspar za piloty: Může dojít ke zrušení až poloviny letů

01.12.2011 10:58

Zákazníci ČSA se ode dneška musí smířit se zrušením některých pravidelných letů. Piloti Českých aerolinií totiž zahájili protest proti restrukturalizaci firmy. Sekretář Českého sdružení dopravních pilotů Filip Gaspar ale zatím neví, kolik pilotů se k protestům přihlásí. „Může dojít ke zrušení až padesáti procent letů," řekl Gaspar pro Rádio Česko.

Gaspar za piloty: Může dojít ke zrušení až poloviny letů

Piloti dlouhodobě kritizují kroky vedení ČSA, vadí jim rozprodej, tedy vyvedení třetiny letadel z firmy. Někteří proto dnes nenastoupili do práce a omluvili se, že jsou indisponovaní.

„Kvůli protestům dnes neodletí asi 40 letů ČSA, což je zhruba polovina," uvedl k problému Český rozhlas.

Sdružení dopravních pilotů svým členům doporučilo zvážit svůj zdravotní stav a psychické napětí a případně využít volna. Už brzy ráno proto neodletělo asi 10 letů. Za celý den se ale počet navýší. Míní tak výkonný sekretář Českého sdružení dopravních pilotů Filip Gaspar.

„Zatím není možné přesně říct, kolik pilotů se k protestům přihlásí. Vzhledem k tomu, že většinu letů, které zatím odletěly, pilotovali piloti z řad managementu, očekáváme, že může dojít ke zrušení 50 procent letů," řekl Gaspar pro Rádio Česko.

Protest se podle něj uskuteční dnes a zítra. „V pátek budeme mít setkání s našimi členy, s piloty, a budeme připravovat další fáze případného protestu, pokud nedojde ke změně," řekl dále Gaspar.

Na konci restrukturalizace bude mít ČSA jen 27 letadel

K obavám vedou piloty primárně dva důvody. „Je to opravdu v rozporu s restrukturalizačním plánem, který počítá s tím, že na konci restrukturalizace bude mít ČSA 27 letadel včetně sedmi regionálních ATR," zmínil s tím, že druhým důvodem je, že ČSA je společnost určená k privatizaci.

„Jako síťový dopravce potřebuje regionální linky, které přivážejí tranzitní cestující pro další lety. Pokud jsou v tuto chvíli regionální letadla převáděna z ČSA do dceřiné firmy, pak to co zbude, určitě nebude zajímavé pro jakéhokoliv strategického investora," vysvětlil.

Piloti podle něj nesouhlasí ani s tvrzením ČSA, že se vyvedení letadel děje v rámci jedné skupiny. „Společnost ČSA je vlastněná státem, Český aeroholding je také vlastněn státem, ale není to pod jednou střechou. Navíc ČSA je určená k privatizaci. A pokud se společnost snaží prodat a před tím se ji snaží ořezat, je nepochybné, že se těžko podaří najít nějakého kupce," dodal Gaspar.

Piloti vyzvali vedení ČSA, aby stáhlo své rozhodnutí. Jsou připraveni vrátit se k jednacímu stolu. Vedení aerolinií ale už včera uvedlo, že důvod nespokojenosti pilotů nechápe, prý k ní není důvod.

„Právě naopak. Na konci října byl schválen vznik Českého aeroholdingu; k rozdělení činnosti a zdrojů tedy dochází v rámci jedné skupiny. Je to de facto majetek jednoho akcionáře a vše probíhá v intencích restrukturalizačního plánu," uvedla mluvčí ČSA.

Rozdělení společnosti? To může být problém

K problému se vyjádřil i analytik FinAdvice Martin Iltys a to proto, že ČSA chce rozdělovat různé činnosti do dceřiných či sesterských společností. A to může podle Iltyse za určitých předpokladů zvýšit transparentnost a kontrolu a ve svém důsledku i efektivnost.

„Je to ovšem jen za předpokladu, že nové společnosti budou aktivně vyhledávat obchodní příležitosti i mimo ČSA. Jinak je to věc spíše jen kosmetická a k žádnému zefektivnění nedojde," vysvětlil Iltys s tím, že bude velmi těžké, aby odčleněné společnosti nějak zásadně během relativně krátké doby v této situaci své fungování výrazně zlepšily.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…