Hrozí v boji o Lessyho další vládní krize? Kníže to nevylučuje

02.12.2011 8:22

Po roce hrozí další koaliční roztržka o policejního prezidenta. Zatímco loni Volali po odchodu tehdejšího šéfa policie Oldřicha Martinů Věci veřejné a spor se vyřešil až koaličním rokováním na Hradě, dnes po odchodu nástupce Martinů Petra Lessyho volají ODS a TOP 09, zatímco Véčkaři Lessyho brání. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg připustil, že to může vést k další koaliční krizi.

Hrozí v boji o Lessyho další vládní krize? Kníže to nevylučuje
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Ministr vnitra Jan Kubice opakovaně žádá odchod Petra Lessyho z postu šéfa policie, ten odmítá rezignovat a tvrdí, že pod jeho vedením se policii začíná dařit. To, zda policejní prezident svůj post opustí, se dozvíme nejdříve v pondělí, již dnes se ale ukazuje, že spor o Lessyho může vyvolat další vládní krizi. Informuj o tom dnešní Lidové noviny (LN).

Véčkaři Lessyho brání

Pokud Petr Lessy v pozici šéfa všech policistů skončí, naskýtá se mu možnost usednout do křesla krajského ředitele policie v Hradci Králové nebo může ovládnout policii v Ústí nad Labem. Otázkou zůstává spíše to, co spor o Lessyho dosavadní působení udělá s vládní koalicí. Zatímco ODS a TOP 09 žádají hlavu policejního prezidenta, Věci veřejné ho hájí, neboť byl do funkce jmenován právě v době, kdy nejmenší vládní strana ovládala vnitro. Je tedy možné, že příjde další vládní krize.

„Podívejte se, tady se ´koaliční a vládní krize odehrávaly už kvůli nejrůznějším blbostem. Nemůžu vyloučit, že by k tomu došlo, prohlásil např. předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Šéf Věcí veřejných Radek John naproti tomu říká, že policie vykazuje pozitivní pracovní výsledky a jak ministra vnitra Kubiceho, tak policejního prezidenta Lessyho vyzývá nevzájemnému dialogu. Byl to přitom právě Radek John, který loni na tiskové konferenci vyzval k rezignaci tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Ten tehdejší situaci považuje za tak napjatou, že se ještě dnes nechce k případnému odchodu svého nástupce vyjadřovat.

Existuje také možnost, že Véčkaři nad Lessym zlomí hůl výměnou za post ministra spravedlnosti. V kuloárech se o této výměně hovoří, ale oficiálně se ODS a TOP 09 staví razantně proti.

Související:

Kubice s Lessym na nože: Policejní náměstek se pozdravil s "kmotry"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…