Bendl: Rath je demagog schopný kdejaké špíny

02.12.2011 12:00

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz přinášejí rozhovor s ministrem zemědělství, předsedou středočeské ODS a exhejtmanem Středočeského kraje Petrem Bendlem, podle něhož se situace v jeho regionální organizaci již zklidnila a hlavním úkolem je podle něho nyní porazit v krajských volbách hejtmana kraje Davida Ratha z ČSSD, kterého považuje za demagoga schopného kdejaké špíny.

Bendl: Rath je demagog schopný kdejaké špíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenování Petra Bendla ministrem zemědělství

Byl jste po lítém boji znovuzvolen předsedou středočeské ODS. Jak nyní vypadá situace v regionálním sdružení. Už spolu obě křídla komunikují? Místopředsedy byli zvoleni Petr Tluchoř a Ivan Fuksa...

Já mám pocit, že se situace zklidnila, což je patrné i z mediálních výstupů. Roli svárlivého regionu převzala Praha, takže Středočeši jsou rádi, že se na nás nikdo již nikdo nedívá jako na problémový region. (smích) V pondělí jsme měli velmi klidnou, konstruktivní regionální radu. Nemám pocit, že by se v tuto chvíli ve středních Čechách nějak chřestilo zbraněmi. Chceme sestavovat kandidátku do krajských voleb na začátku února a do té doby proběhnou místní i oblastní sněmy a sejde se i regionální sněm, abychom pak měli dostatek času voličům představit kandidáty.

Psali jsme: Nerad bych, abychom měli nálepku potížistů mezi regiony, říká Bendl

Takže se nebojíte, že bude při sestavování krajské kandidátky boj tluchořovců a bendlovců?

Já jsem řekl, že kandidovat nebudu i s vědomím toho, že by to mohlo utlumit tu svárlivost, která existovala. Věřím, že vybereme dobrou kandidátku.

Čtěte také: Bendl porazil Tluchoře. Zůstane šéfem středočeské ODS

Máte vy nějaké osobní favority, kdo by mohl být kandidátem ODS na hejtmana?

Vždy jsem říkal, že by to mohlo být mnoho lidí, které osobně znám. Mezi nimi třeba Radek Nwelati, Dáša Nohýnková, Martin Kupka, Dan Jiránek. Zejména Radek a Dan jsou lidé, kteří dokázali vyhrát komunální volby. Jsou to lidé zkušení, vedoucí magistráty a pracující v krajském zastupitelstvu. Nemají skandály. Je za nimi kus práce. Jsou viditelní. Tím neříkám, že by se nemohly objevit i další osobnosti, kterých má ODS dost. Kandidát na hejtmana musí počítat s tím, že se bude muset umět vymezit proti Davidu Rathovi a umět uspět v diskusi s ním, protože ta demagogie, kterou David Rath předvádí, to je opravdu jen pro silné nátury, a nebude to lehký souboj, protože on je schopen kdejaké špíny.

Uměl byste poradit kandidátovi na hejtmana, jak Davida Ratha porazit?

Já pevně věřím, že slibům Davida Ratha a ČSSD už lidé neuvěří. On ukázal, že je mu kraj v podstatě ukradený a že mu jde v podstatě jenom o jeho ego. Slyšel jsem desítky, možná stovky starostů, kteří si stěžují na komunikaci s krajem, že Rath nemyslí na lidi, není schopen s nimi mluvit. V podstatě nejezdí po kraji, nedělá práci hejtmana. Dělá populistickou politiku utrácení peněz, což vede k tomu, že kraj bude s penězi na huntě. Čím dál víc lidí, bez ohledu zda volili, či nevolili ČSSD, to začíná vnímat. Náš kandidát musí komunikovat s lidmi, musí mezi ně chodit, musí s nimi mluvit, musí komunikovat a spolupracovat se starosty a starostkami. Je zde spousta kauz jako veřejná hromadná doprava. Sebrali peníze příspěvkovým organizacím, školám, sociálním ústavům, dávají peníze jen svým kámošům a ti lidé to vidí.

Psali jsme: Rath je sebestředný a zlý, myslí si Bendl

My jsme takovou politiku nedělali a lidé mohou nyní srovnávat. Já věřím, že to lidé vnímají a sociální demokracii vyženou. Věřím, že sociální demokracii vyženeme z krajského úřadu a vyšleme tam lidi, kteří jsou schopni vnímat realitu, mluví s lidmi, naslouchají jim a hledají řešení. Děly se i takové věci, že já jsem odešel z krajského zastupitelstva a koalice socialistů a komunistů hlasováním nedovolila, aby si Radek Nwelati na zastupitelstvo sedl tam, kde jsem seděl já. Změnu zasedacího pořádku berou sociální demokraté a komunisté jako výzvu k boji s ODS. To už není ani k pláči. Takové šaškárně se může člověk již jenom smát.

Teď se přesuneme na celostátní úroveň. Myslíte si že se vláda po dvou posledních ministerských výměnách stabilizovala?

Mám pocit, že vláda je opravdu orgán spolupracujících lidí, respektujících jeden druhého. Vůbec nemám pocit žádných animozit...

...ministr Kalousek už se zklidnil?

(smích) Pan ministr Kalousek je pod velkými tlaky jako každý ministr financí, neboť koalice i opozice po něm chtějí, aby tam či onam přidal z rozpočtu více financí. Nemůže vyhovět každému, tím pádem si může nadělat nepřátele. To k tomu prostě patří a týká se to i ostatních ministrů. Vládnutí má i své významné nevýhody.

Čtěte také: Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl  

Myslím si, že ve vládě je kolegialita veliká a snaha o komunikaci je dobrá. Premiér řídí vládu dobře. Věřím, že politiku, kterou vláda dělá ve směru k úsporám a ozdravení českých financí, je správná. Bohužel vlády ČSSD promarnily dobu hospodářského růstu, kdy jsme mohli našetřit na horší časy, proto musíme dělat nepříjemná opatření teď. Jsem si ale jistý, že se časem ukáže, že to bylo správně, i když je to teď nepopulární.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…