Cyril Svoboda se soudí s charitou o dědictví

02.12.2011 12:28

Bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda se kvůli vleklému sporu s charitativními organizacemi o dům v Praze-Dejvicích znovu obrátil na Ústavní soud. Tentokrát zpochybnil rozhodnutí, jímž Obvodní soud pro Prahu 6 letos v srpnu změnil notáře ve sporném dědickém řízení. Předmětem mnohaleté právní bitvy je dědictví po restituentce Marii Kaprálkové. Ústavní soud (ÚS) zatím o Svobodově stížnosti nerozhodl.

Cyril Svoboda se soudí s charitou o dědictví

Svoboda i charitativní organizace během letitého sporu shodně tvrdili, že je majitelka domu v závěti určila jako dědice. Soudy ale Svobodovu žalobu v minulosti zamítly. Letos v lednu Svoboda jako jediný z dědiců nesouhlasil s vypořádáním pozůstalosti podle platné závěti. Poté se hovořilo o tom, že by notářka mohla dědictví rozdělit na podíly, což by bylo pro Svobodu výhodnější.

V srpnu ale obvodní soud rozhodl o přidělení věci jinému notáři. Oficiálním důvodem změny jsou průtahy v dědickém řízení, Svoboda to ve stížnosti zpochybňuje. Ústavní soud zatím ohledně poslední Svobodovy stížnosti vynesl jen jedno procesní usnesení - jeho obsahem je vyloučení soudkyně zpravodajky Ivany Janů z projednávání věci. Janů je bývalou členkou KDU-ČSL.

Dvě závěti, více dědiců

"V posledních letech je sice její kontakt se stěžovatelem omezen jen na příležitostné formální rozhovory, ale obecné povědomí o tom, že se velmi dobře znají, zde bezpochyby je," zdůvodnil Ústavní soud své usnesení o podjatosti Janů. Délku rozhodování o Svobodově stížnosti, která znamená další zpoždění ve vleklém sporu, nelze předjímat.

Kaprálková postupně zanechala dvě závěti. Podle první z nich, která pochází z roku 1992, měl činžovní dům v Dejvicích získat Svoboda. Druhá, z roku 2004, majetek rozdělila mezi více dědiců. Svoboda podle ní měl dostat milion korun. Ostatní majetek odhadovaný na desítky milionů si mezi sebou mají rozdělit církevní charita Domov svaté rodiny, Nadace Jedličkova ústavu a rodina Kučerových, která o Kaprálkovou ve stáří pečovala.

Čtěte více:

Svobodova kauza dědictví zřejmě neskončila

Cyril Svoboda se pře s církevní charitou o činžáky. Ty zatím chátrají

Cyril Svoboda: Vláda má likvidovat největší dluhy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…