Babiš pro HN: Lidi mi rozumí, když říkám, že korupce je zlodějina

02.12.2011 14:46

Podnikatel a miliardář Andrej Babiš tvrdí, že Česká republika je firma v totální krizi, která se řítí v dlouhodobém horizontu do průšvihu. Problém je podle něj v tom, že ekonomiku řídí politici. Ti mají podle jeho mínění sedět jen v parlamentu a dělat dobré zákony. Stát by pak měli spravovat manažeři.

Babiš pro HN: Lidi mi rozumí, když říkám, že korupce je zlodějina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Uskupení Andreje Babiše ANO 2011 bude mít prý brzy normální aparát, tedy mluvčího a někoho, kdo bude řídit marketing.

„Budeme teď připravovat program, vyjadřovat se ke společenským záležitostem, postupně analyzovat účast v senátních a krajských volbách. Naši kandidáti, to budou nezávislí kandidáti s podporou ANO. Podpoříme je finančně, zcela veřejně. Možná v jednom kraji postavíme i vlastní kandidátku. Tak do Vánoc 2012 se ukáže, zda má ANO být organizovaná strana, nebo ne," řekl Babiš v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN).

„Já nedělám politiku, nebuduju stranu, ale občanské hnutí. Byznysu se teď věnuji minimálně. Strašně času mi zabírají média. Pořád dávám rozhovory," postěžoval si ale podnikatel v této souvislosti.

Podle jeho mínění je ale Česká republika v totální krizi, která se řítí v dlouhodobém horizontu do obrovského průseru.

„Zbytečně, máme přece lepší potenciál než Portugalsko nebo Řecko. Problém je v tom, že ekonomiku řídí politici. Paní Havránkovou (farmářka, jejíž pozemky blokovaly stavbu dálnice D11 u Hradce Králové) řešili politici sedmnáct let. Já bych to vyřešil za třicet minut. Tohle platí pro celou Evropu. Politici mají sedět v parlamentu a rychle dělat dobré zákony. Stát by měli spravovat manažeři. Je to firma, která má nějaké výdaje a výnosy. A ty je třeba srovnat," uvedl dále kontroverzní podnikatel.

Jeho ANO pak prý bude bojovat za přímou demokracii, pro většinový systém. Také se bude snažit přidat ruku k dílu kolem nových zákonů - na výstavbu dálnic, na fungování katastru nemovitostí, proti konkurzní mafii.

Važil si Grégra, Komárka a Bati

„A zprůhlednit nákupy pro státní sféru. Státní sektor nakupuje ročně za 700 miliard korun. Soukromník by totéž koupil za půl miliardy. Témat jsou mraky. Jde mi o to, aby se u nás dalo normálně podnikat a platit daně. Věcem, jako je daňová, penzijní nebo zdravotnická reforma, moc nerozumím. Ale vím, že jsou důležité, budeme na ně pořádat kulaté stoly," zmínil k tomu.

Také se svěřil s tím, koho si v politice nejvíce vážil. „Třeba Miroslava Grégra (ministr průmyslu v Zemanově vládě). To byl skvělý ministr. Nejvíc si vážím Valtra Komárka (ekonom, spoluzakladatel Občanského hnutí). Taky Miloše Zemana, ovšem bez Šloufa. V podnikání jsem vždy za vzor považoval Tomáše Baťu. Ale ještě lepší vzor je Antonín Švehla (velkostatkář, v letech 1922-1929 předseda tří vlád, zakladatel Agrární strany). Hodně přispěl k prosperitě první republiky," řekl.

Nikdy prý nic neukradl

Prý již na spolupráci kontaktoval několik politiků, ale bez výsledku. To spíš ho zaujme názor důchodce z Frýdku-Místku. „Mimochodem - kdo teď vypráskal z Prahy kmotry? Žádný profesionální politik, ale gynekolog! Já mu fandím. Jen potvrzuje mou teorii, že ve státě by se měli angažovat lidi, kteří něco dokázali," podotkl a zdůraznil, že on sám nikdy nic neukradl.

„Myslíte si, že bych se pouštěl do tohohle hnutí, kdyby na mne mohl někdo něco vyhrabat? Cítím, že je poptávka po tom, co nabízíme. Lidi mi rozumí, když říkám, že korupce je zlodějina. Uvidíme, jak se k nám postaví," uzavřel Babiš pro Hospodářské noviny.

Více zpráva o Andreji Babišovi ČTĚTE ZDE

Andrej Babiš nedávno oznámil svůj záměr vstoupit do politiky s tím, že v ní rozhodně nechce zbohatnout. Jako odrazový můstek mu nyní slouží medializovaná iniciativa ANO 2011. Jde o zkratku Akce nespokojených občanů, jejímž se stal manažerem. 

Babiš pak začátkem listopadu publikoval na stránkách Akce nespokojených občanů svůj životopis. Rozsahem jde téměř o umělecké veledílo.

Babiš zde například přiznal, že je pravda, že se stýkal s politiky přibližně do nástupu Topolánkovy vlády v r. 2006. "Pak jsem přestal chodit na jakékoliv akce, kde jsou politici přítomni, protože jsem na situaci u nás zásadně změnil názor. Každý, kdo sledoval náš vývoj, ví, že jsme nikdy za historie Agrofertu nic neukradli a neděláme obchody na úkor státu jako některé jiné finanční skupiny."

Podnikatel a majitel Agrofertu také přednášel minulé pondělí na pražské Vysoké škole ekonomické s přednáškou "Byznys a korupce v České republice."

Více zde:

"Jsem manažer, tedy v podstatě stroj na rozhodování a občas mi ujedou emoce. Ale nedivte se, když jsem musel třeba u Moravce poslouchat ty lži, tak mi to trochu ujelo. Moravec je správný chlap, ale myslím, že už za to, že mě pozval, dostal do držky. Takový Sobotka s Haškem třeba mluvit umí, ale za hodinu vám do hlavy vymluví díru a nevíte stejně nic, tak si vyberte, co je lepší," uvedl tehdy s vtipem svou přednášku.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…