Ředitelé škol se bouří. Většinu čeká konkurz

02.12.2011 20:04

Podle novely školského zákona by mělo až osmdesát procent ředitelů škol ke konci školního roku na svém postu skončit. Jsou totiž ve funkci déle než šest let. Jen v Jihomoravském kraji přijde takto o své ředitele 150 středních škol. Pro krajské úředníky to znamená uspořádat 150 výběrových řízení.

Ředitelé škol se bouří. Většinu čeká konkurz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Doposud bylo pro zřizovatele dosud téměř nemožné ředitele odvolat. Nyní se ale musí zbavit i těch ředitelů, se kterými jsou spokojeni. Novela školského zákona totiž nařizuje, aby všichni ředitelé, kteří jsou ve funkci déle než 6 let, funkci obhájili v transparentním výběrovém řízení.

Bude to náročné

Kvalifikovaný odhad mluví o tom, že do konkurzu bude muset jít až 80 procent ředitelů škol všech stupňů, tedy mateřských, základních i středních. Přesná celorepubliková čísla však zatím neexistují, česká školní inspekce zná situaci pouze ve školách, které loni navštívila.

"Bude to velice náročné s ohledem na zablokování samosprávy, na zablokování České školní inspekce, která je přítomná všem konkurzním řízením, i s ohledem na všechny termíny a data, která musíme dodržet," uvedla pro Českou televizi vedoucí Odboru školství Jihomoravského kraje Hana Poláková. 

Čtěte také:
Ministr školství Dobeš by u maturity pohořel. Neumí anglicky
Ministr J. Dobeš: Jak je známo, školství rozumí každý
Školství se zmocnila obskurní strana, míní akademik Hořejší

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …