Přes dohodu na Slovensku odjeli čeští vojáci pomoct nemocnicím

03.12.2011 11:44

když se lékaři na Slovensku v noci dohodli s vládou na svých požadavcích, čeští vojenští lékaři vyrazili ráno na Slovensko pomáhat nemocnicím, které v uplynulých dnech ochromily hromadné výpovědi. Z Hradce Králové vyjeli v 07:00, další se k nim připojili v pražských Střešovicích později dopoledne. O vyslání tří desítek vojáků rozhodla v pátek česká vláda v odpověď na žádost slovenského kabinetu premiérky Ivety Radičové.

Přes dohodu na Slovensku odjeli čeští vojáci pomoct nemocnicím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Pomáhat bude 27 vojenských lékařů ve čtyřech nemocnicích, řekl ČTK velitel nemocniční základny v Hradci Králové Jan Österreicher, který bude řídit nasazení z centra při generálním štábu slovenské armády. Celkem tak k východním sousedům odjelo 29 vojáků. 

Kde přesně lékaři budou? Uvidí se odpoledne

Kam přesně jednotliví chirurgové, anesteziologové a další specialisté nastoupí, se rozhodne až odpoledne v Bratislavě, kam autobusy s vojáky míří. V pátek, kdy pomoc schválila česká vláda, hovořil premiér Petr Nečas zejména o Bratislavě a Trnavě. Dnes Österreicher upřesnil, že půjde o Nitru, Žilinu, Ružomberok a Bratislavu.

SLEDOVALI jsme téma Exodus lékařů

Mluvčí ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který dopoledne jednal se svým protějškem v Bratislavě, ČTK sdělil, že slovenská strana nemá ani po podepsání memoranda s bouřícími se lékaři jistotu, kdy a kolik lékařů se na svá pracoviště vrátí. Jejich výpovědi nabyly účinnosti, bude s nimi třeba uzavřít nové pracovní smlouvy, není přitom jasné, kdy se tak stane.

K tématu:

Kdo jde na Slovensko, je ubožák. Varování lékařům z vysokých míst
Odboráři, spojte se. Lékaři ze zemí V4 odejdou najednou

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …