Babiše čeká další tvrdá rána. Ví kdy, ví od koho

04.12.2011 7:40

Miliardář a zřejmě i nový hráč v české politice Andrej Babiš upadl podle všeho v nemilost novinářů společnosti Ringier, vydávající nejčtenější bulvární deník Blesk. Právě v tomto periodiku se muži, který se rozhodl vstoupit do správy věcí veřejných, věnovala celá stránka.

Babiše čeká další tvrdá rána. Ví kdy, ví od koho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš ve studiu České televize

Za rámeček si ale Babiš jak text s názvem "Mesiáš, který se umazal", tak i komentář šéfredaktora Ringieru Pavla Šafra asi nedá. A nebo by mohl. Na památku startu negativní kampaně, která z něj udělala miláčka lidu, říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Vlastimil Ježek.

To, co by se Babišově ať už jakkoliv míněné snaze vstoupit do politiky mohlo stát na stránkách českého tisku, naznačuje Ježek na příkladu Johnových VV. "Když se česká média rozhodnou dát politikovi hodnotící nálepku ve stylu 'tohle je špatné', tak už ji strhnout zpravidla nedokáže. Byť třeba VV si to z velké části zapříčinily samy chováním svých stranických špiček," řekl Ježek, který působil v devadesátých letech mimo jiné i na pozici generálního ředitele Českého rozhlasu.

I v Babišově případě je prý dobré položit si otázku, nakolik jsou posledních čtrnáct dní četné texty založeny na svobodné práci novinářů a jejich hodnotící úvaze, a nakolik jde o obyčejnou anti PR kampaň. "Odhadnout to samozřejmě neumím, nicméně jsou velké politické strany, které k takové antikampani mají docela dost důvodů. Zbavili se docela úspěšně VV a nyní hrozí, že na jejich místo přijde Babiš se svým ANO 2011," konstatuje mediální odborník.

Populista si to u médií zavaří hned na začátku

Podle Ježka lze při dostatku vynaloženého úsilí vždy najít téma, jak člověka mediálně znemožnit, nebo mu alespoň odebrat velkou část fanoušků. A když se takové hledání udělá dobře, dokáže zmást i samotného Ježka. "Opět platí výše řečené. U mnohých kauz si nejsem jistý, na kolik jde o svobodnou práci médií nebo něco jiného," přiznává ParlamentnímListům.cz Ježek. Babiš si navíc prý sám obrazně nabíhá na vidle svou lidovostí.

NÁZORY KOMENTÁTORŮ NA ANDREJE BABIŠE:

"Ano, lidovost je něco, co čeští novináři z duše nesnáší. Otázkou ovšem je, jestli ta jeho otevřenost a razance, se kterou křičí do světa své názory na českou politiku, bude vadit ještě někomu jinému než českým novinářům, dodává s nadsázkou expert.

"Říká věci obsahově i formou stejné jako člověk v hospodě nebo na Václaváku, když se tam s někým potká 17. listopadu. Zásadní ale bude, aby jeho slovům lidé ještě uvěřili," připomíná pro ParlamentníListy.cz Ježek jakousi imaginární zeď, kterou malým a především zbrusu novým politickým hnutím a stranám postavily přímo ve vchodu do Poslanecké sněmovny Věci Veřejné.

Stejně jako v případě VV ale může být silná kampaň proti Babišovi továrnou na voličské hlasy, pokud se médiím nepodaří najít na miliardáře a nekorunovaného vládce českého zemědělství do voleb nějakou zásadní "špínu". Ježek připomíná právě případ Johna, který i přesto, že za ním stála řada problémů a byl už před volbami považován za lídra VV "de iure", dokázal stranu dovést do sněmovny s ne zrovna špatným výsledkem.

"Kampaň médií se pak stává pomyslným lakmusovým papírkem pro voliče, který si logicky položí otázku komu Babiš tak hrozně vadí a proč," varuje Ježek před přílišnou ostrakizací česko-slovenského miliardáře.

Těžký kalibr. Babišův svazek na stránkách Eura

S mediální válkou vedenou vůči své osobě prý ostatně počítá i Babiš. ParlamentnímListům.cz v reakci na monotematickou stránku Blesku, nejčtenějšího média v České republice, oznámil i další termín "útoku". V pondělí má prý začít kampaň týdeníku Euro. Jeho slova potvrzuje i samotný web zmíněného titulu, na kterém se v sobotu objevila fotokopie Babišova estébáckého svazku spojená s avízem na pondělní vydání.

O jeho osobě se v něm hovoří jako o spolupracovníkovi československé kontrarozvědky, k čemuž měl Babiš ideální povolání-pracovník zahraničního obchodu, často cestující služebně do "kapitalistické ciziny". Podle svazku se Babiš spolupráci s kontrarozvědkou nijak nebránil, naopak projevil snahu se na její činnosti aktivně podílet.

Z BABIŠOVA ŽIVOTOPISU VYBÍRÁME:

Mnoho informací v tisku a mnoho útoků na mou osobu se točí kolem dezinformace, že jsem byl agentem StB. Státní bezpečnost taková, kterou znám já, a kterou znají všichni, kteří pracovali v podnicích zahraničního obchodu, hlídala ekonomické zájmy Československa. V PZO fungovala přesná pravidla: každý styk s cizincem bylo nutno hlásit, sepsat zápis; stejné to bylo se zahraničními služebními cestami. Do podniku chodil oficiální pracovník StB a kolem něj fungovalo množství jiných, kteří byli utajeni.

Příslušníci StB pracovali hlavně systémem pozvání na kafe a zjišťování informací,  jestli náhodou někdo nebere provize od dodavatelů; fungovali úplně stejně, jako dnešní BIS. Ekonomická StB byla jiná než ta, která perzekuovala lidi, nedovolila jim cestovat nebo studovat. Poprvé jsem zjistil, že i jiná StB existuje, v r. 1980, kdy mi můj šéf zavolal a řekl, že mě budou volat nějací policisté z „februárky" a něco chtějí ohledně syrských fosfátů. Bylo mi asi 26 let, když mě předvolali, a protože jsem věděl, že se jedná o problém dovozu syrských fosfátů, pečlivě jsem si připravil analýzu, proč tyto fosfáty nedovážíme (byly nekvalitní a v našich chemičkách nepoužitelné).

V úvodu rozhovoru mi příslušný pracovník StB oznámil, že ví o emigrantech, které máme v rodině, což mě šokovalo. Vůbec jsem netušil, jak neekonomická StB funguje, a jak může všechno vědět. Kromě analýzy a důvodů, proč syrské fosfáty nevozíme, padaly otázky týkající se mého šéfa, jeho soukromí a dalších věcí, což jsem mému šéfovi samozřejmě řekl. Následně jsme byli donuceni syrské nepřemývané fosfáty dovézt do Prechezy Přerov. Syrský fosfát byl tak prašný, že dělníci museli používat plynové masky, a skoro celé město Přerov bylo pod prachem. Byl  to průšvih, a my jsme tím pracovníky StB přesvědčili, že jsme měli pravdu a byl od nich pokoj.  StB hlídala ekonomické zájmy země a sledovala, zda pracovníci PZO nejsou zkorumpováni. V 70. letech vyšel najevo skandál s korupcí vrcholných manažerů některých PZO na Slovensku, tito byli zadrženi a odsouzeni na 14 let; u jednoho se při domovní prohlídce našlo 20 tisíc marek v hotovosti.



KAM DÁL:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …