Nečas přitvrdil: Zatočíme s flákači, lichváři i dětskými gangy. Již brzy

03.12.2011 14:01

Konec flákačům, konec zneužívání sociálních dávek, likvidace dětských gangů, nulová tolerance jakýmkoliv přestupkům a speciální tým policistů, který má stíhat lichváře nabízející nemravně vysoké nájmy. To je plán, kterým se v sociálně slabých lokalitách jako je Šluknovsko nebo Mostecko a Chomutovsko hodlá řídit šéf vlády a ODS Petr Nečas.

Nečas přitvrdil: Zatočíme s flákači, lichváři i dětskými gangy. Již brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

První změny začnou platit už zkraje příštího roku. Nečas to vyhlásil na ideové konferenci ODS, která v sobotu probíhala v Ústí nad Labem. Jako první se změní především vyplácení sociálních dávek."Například podmínkou pro výplatu rodičovského příspěvku bude pravidelná školní docházka dětí," uvedl předseda vlády.

Na příští rok také chystá zavedení elektronických sociálních karet i registr přestupků. V něm se budou zaznamenávat veškeré drobné přestupky a recidivistům se bude sčítat výše škody, kterou těmito přestupky způsobí. "Něco takového u nás zcela chybí," přiznal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

O dávky podle něho přijdou i lidé s oficiálním bydlištěm na radnici, což je častá praxe bezdomovců. Mají se tak omezit i potenciální machinace s hlasy voličů. Mnohem více než dosud chce vláda bojovat s lichváři; premiér řekl, že policie použije všechny dostupné prostředky. 

Podobné návrhy se objevují od srpnové eskalace napětí v severních Čechách ze všech stran. Řadu z nich obsahoval i balíček sepsaný Ústeckým krajem, ten ale vláda odmítla. Krajští politici z řad opoziční ČSSD se kvůli tomu zlobili a tvrdili, že zamítnutí bylo neodůvodněné. "Ústecký balíček navrhuje věci, které jsou buď v legislativním procesu, nebo už dokonce schválené. Paradoxně navrhuje i věci, které ČSSD ve sněmovně nepodpořila," prohlásil Nečas. Kraj se podle ODS snaží "s křížkem po funuse" a hlavně tak, aby to bylo vidět v médiích. 

Kubera není příliš nadšen

Nečasovy sociální reformy ODS podporuje. Premiér má ve vlastní straně zatím jen jednoho skeptického odpůrce, a tím je primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera. "Nevíme, do čeho jdeme. Třeba elektronické sociální karty - proti nim je Open Card jen velká legrácka. A ostatní? Nemůžeme jít cestou přijímání dalších a dalších opatření," tvrdí Kubera.

Co všechno vyhlásil Petr Nečas v Ústí nad Labem?

O problémech v severních Čechách

Je to závažné téma. Na vině ale není většinová veřejnost - že toto někdo tvrdil, byla chyba. To, o čem se teď bavíme není etnický problém, odmítám etnické principy. Toto jsou občanské problémy.

O flákačích

Chceme pomáhat jen těm, kteří jsou ochotní měnit své letité návyky, spíše zlozvyky, flákače podporovat nebudeme. Ti, kteří zneužívají dávky v hmotné nouzi na nákup alkoholu a cigaret, ti dostanou sociální karty.

O dětských lupičích

Stát nesmí tolerovat rozmach drobné kriminality. V poslední době se stává, že za touto drobnou kriminalitopu stojí gangy nezletilých. Tady musí zasáhnout stát, poslat policii, posílit její stavy na konrétním místě podobně jako nyní ve Šluknovském výběžku. Stát také nesmí tolerovat rasově motivované násilí.

O nulové toleranci

Důrazně postupovat musíme nejne proti trestným činů, ale také proti všem přestupkům. Včetně neplatičů pokut.

O veřejně prospěšné službě

Budu možné ji "odsloužit" nejenom na ulici, ale půjde rovněž o pomoc ve školství a ve zdravotnictví.

O boji proti lichvě

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu posílíme o specialisty zaměřující se na novodobou lichvu, nemravně vysoké nájemné, k čemuž v těchto oblastech také dochází.

Více ZDE: Program ODS pro sociálně vyloučené lokality 


Související: Nečas: Chceme podporovat potřebné, ne flákače


SLEDUJEME téma: Šluknovsko

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michael Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…