Kubera rozcupoval před plným sálem straníků Nečasovy reformy

03.12.2011 21:02

REPORTÁŽ Nesla zdánlivě nudný název "Právo a Solidarita", přesto konference ODS o sociálně vyloučených lokalitách zaplnila v sobotu téměř do posledního místa sál v kongresovém hotelu Clarion v Ústí nad Labem. Účastníků z řad ODS bylo tolik, že museli zabrat část židlí i stolů, které organizátoři původně určili pro novináře. Nechyběl předseda strany Nečas, ani místopředsedové Vondra s Pospíšilem či místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Kubera rozcupoval před plným sálem straníků Nečasovy reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Téma sociálně vyloučené lokality zřejmě ODS hodně přitahuje. Jak jinak si vysvětlit, že se svými příspěvky vystoupili i ti, jejichž pracovní zaměření se sociálními reformami souvisí asi jen stěží - ministr obrany Vondra a ministr životního prostředí Chalupa. Právě Vondra, který si šel za řečnický pult stoupnout hned po Petru Nečasovi, poprvé přinutil publikum svých kolegů k jiné reakci, než jenom tleskání. To bylo ve chvíli, když mluvil o demonstracích ve Varnsdorfu. "Situace zneužívají extremisté a POŠAHANCI jako pan Kohout," tituloval Vondra organizátora protestů ve Šluknovském výběžku. Jiného oslovení se už ministr obrany nedopustil, v závěru jeho vystoupení ale ještě zaujalo vyprávění o tom, jak se proměnil newyorský Bronx. "Nulová tolerance, je třeba trestat za každou rozbitou okenní tabulku. Jako v Bronxu."

Jakkoli vypadá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dobromyslně, není dobré se tím nechat mýlit. Někdy má hodně ostré názory. V sobotu v Ústí například navrhl zprivatizovat vymáhání pokut za přestupky. To, co si dnes tedy dělají sama města a kraje, by podle Pospíšila měli vymáhat exekutoři.

Tomáš Chalupa patří mezi nejméně známé ministry české vlády a je to rozhodně škoda. V Ústí patřil mezi nejlepší řečníky, mluvil zapáleně. Jen ke konci se zdálo, že občas upadá do jakési "chrámové" dikce. Za tím malým pultíkem vypadal jako kněz při kázání. Svoje vystoupení začal příslovím, ve kterém nezapřel, že on je ten přes přírodu. "Není důležité naučit se jíst rybu, ale rybu chytat." Chalupa také představil program Systém vyjmenovaných předmětů, díky kterému lze odhadnout, co se dává do sběren odpadů.

Kubera cupoval Nečasovy plány

Vypadá to ale, že všichni se už v tu chvíli těšili na jediné: na vystoupení primátora Teplic a senátora Jaroslava Kubery. A ten své fanoušky z jádra ODS asi moc nepotěšil. Sociální reformu, jak ji do té doby kdekdo z Kuberových předřečníků vychvaloval, teplický primátor odmítl. Leccos naznačoval už jeho příchod k řečnickému pultu, když se všech okolo zeptal: "Už se těšíte? Vždyť ještě nevíte na co!"

A taky že jo. Kubera téměř všechny Nečasovy plány rozmetal svými jednoduchými až směšnými argumenty, které ještě rozváděl o další svoje "fakta". Takže celé osazenstvo konference se postupně dozvědělo, že paní Kuberová dostává oznámení, že vyhraje milion, že Romové vyrábějí děti za účelem zisku a ačkoli by to bylo příjemné, už je v tom údajně nemůžeme dohnat. Kubera také poučoval, proč musely být ženy až do svatební noci panny, v čem jsou nebezpečné babičky, které ve Sportce prosází polovinu důchodu a proč je funkce "romský poradce" k ničemu.


Na to má Kubera opravdu fikanou odpověď. "Jestli je chytrý, tak bude dělat všechno pro to, aby problémy, které má řešit, přetrvaly," vysvětlil senátor. Ten nakonec dal k dobru i osvědčený teplický recept pod názvem Vařená žába, což je postup, jak ve městě omezit herny. Kubera také vymyslel několik způsobů, jak neplatit pokutu. Tím některá Nečasova plánovaná represivní opatření postavil na hlavu a svoje vystoupení ukončil. Od té chvíle už měla konference občanských demokratů klesající úroveň.

Více reportáží ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE


Z konference ODS v Ústí nad Labem:


Co všechno vyhlásil Petr Nečas v Ústí nad Labem?

O problémech v severních Čechách

Je to závažné téma. Na vině ale není většinová veřejnost - že toto někdo tvrdil, byla chyba. To, o čem se teď bavíme není etnický problém, odmítám etnické principy. Toto jsou občanské problémy.

O flákačích

Chceme pomáhat jen těm, kteří jsou ochotní měnit své letité návyky, spíše zlozvyky, flákače podporovat nebudeme. Ti, kteří zneužívají dávky v hmotné nouzi na nákup alkoholu a cigaret, ti dostanou sociální karty.

O dětských lupičích

Stát nesmí tolerovat rozmach drobné kriminality. V poslední době se stává, že za touto drobnou kriminalitopu stojí gangy nezletilých. Tady musí zasáhnout stát, poslat policii, posílit její stavy na konrétním místě podobně jako nyní ve Šluknovském výběžku. Stát také nesmí tolerovat rasově motivované násilí.

O nulové toleranci

Důrazně postupovat musíme nejen proti trestným činů, ale také proti všem přestupkům. Včetně neplatičů pokut.

O veřejně prospěšné službě

Budu možné ji "odsloužit" nejenom na ulici, ale půjde rovněž o pomoc ve školství a ve zdravotnictví.

O boji proti lichvě

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu posílíme o specialisty zaměřující se na novodobou lichvu, nemravně vysoké nájemné, k čemuž v těchto oblastech také dochází.

Více ZDE: Program ODS pro sociálně vyloučené lokality 

SLEDUJEME téma: Šluknovsko


Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Michael Polák

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…