Vysokoškolské studium dostupné všem. Někteří se ale zadluží na 15 let

03.12.2011 22:02

Studium na vysokých školách se od roku 2013 pěkně prodraží. Jeden semestr může vyjít až deset tisíc. Ne každý student si tohle může dovolit a ministr školství Josef Dobeš přemýšlí, jak to udělat, aby vzdělání bylo stále dostupné všem. Řešení objevil v půjčkách.

Vysokoškolské studium dostupné všem. Někteří se ale zadluží na 15 let

Většina návrhů ministerstva školství je založena na vratných půjčkách. Je zde varianta, že půjčky by poskytovaly soukromé subjekty a posílaly by se přímo škole. Za půjčku by ručil stát a student by tedy nepotřeboval ručení od třetí osoby či doklad o minimální výši příjmů. Stát by navíc bankám zaplatil úrok, který by se utvořil mezi vypůjčením a dobou první splátky.

Za patnáct let splaceno

„Student si zvolí pevnou dobu splácení, a to buď pět, deset, nebo maximálně patnáct let, vždy však s možností předčasného splacení nebo možností prodloužení doby splácení," informoval server Aktuálně.cz. Splácení by se pozastavilo v případě ztráty zaměstnání nebo mateřské dovolené.

Zatím není příliš jednoznačné, kdy by měl student začít půjčku splácet. Podle jednoho návrhu, až jeho příjmy přesáhnou průměrnou mzdu, podle druhého, až jeho plat dosáhne dvojnásobku minimální mzdy. Možností je i to, že by půjčku splácel zaměstnavatel, který by si částku odečetl z daní.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…