Ostrá slova Hájka o Halíkovi pro ParlamentníListy.cz na Wikipedii

04.12.2011 9:38

Spor mezi vicekancléřem prezidenta republiky Petrem Hájkem a profesorem Tomášem Halíkem už není pouze záležitostí zpravodajských serverů. Během několika desítek hodin jej zaznamenala nejen řada osobností bloggerského světa, ale všimla si jich také renomovaná Wikipedia. Ta do Hájkova oficiálního profilu přidala výraznou pasáž týkající se shora uvedeného.

Ostrá slova Hájka o Halíkovi pro ParlamentníListy.cz na Wikipedii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

Halíkovo kněžství, jak Wikipedia nazvala vzájemný spor Petra Hájka a Tomáše Halíka, je popsán takto:

"Hájek v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz zpochybnil kněžské vysvěcení katolického kněze Tomáše Halíka, který patří mezi dlouhodobé kritiky Václava Klause. Hájek v rozhovoru zpochybnil také to, že mu patří profesorský titul. Podle Hájkových informací Halíka nevysvětil kardinál Meisner, arcibiskup z Kolína nad Rýnem, což Halík údajně tvrdí, a má tedy vznikat otázka, zda jde skutečně o kněze, nebo jen o „běžného havlistického aktivistu".

Halík na to odpověděl, že vysvěcen byl 21. října 1978 biskupem Hugo Aufderbeckem v kapli v Erfurtu a že je třeba pochybovat o Hájkově duševním zdraví. Jako svého světitele přitom Halík uvedl biskupa Aufderbecka již v knize rozhovorů s Janem Jandourkem Ptal jsem se cest v roce 1997.

 Česká biskupská konference na základě rozhodnutí svého předsedy Dominika Duky Halíkovo svěcení potvrdila zveřejněním skenu příslušného nedatovaného dokumentu na svých webových stránkách a Hájkovo tvrzení tím vyvrátila. Kriticky se k Hájkovu tvrzení vyslovil i emeritní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk."

Profil Petra Hájka na Wikipedii kromě Halíkova kněžství upozorňuje také na jeho negativní názor na Prague Pride 2011 či zvýrazňuje větu, "nikdo nikdy nedokázal a nedokáže, že je to kouření, které je tak škodlivé. Já významně pochybuji o zdravotním riziku kouření."

Pozadí Halíkova kněžství

Ve středu vyšel rozhovor s Tomášem Halíkem v MfD, kde se Halík nerozpakoval kritizovat ani pražského arcibiskupa a primase českého Dominika Duku za to, že to prý s kladným vztahem k prezidentu Klausovi přehání. Na to reagoval prezidentův vicekancléř a tradicionalistický katolík Petr Hájek v ParlamentníchListech.cz a v rozhovoru pro náš server mimo jiné zpochybnil samotné Halíkovo kněžství.

"Halík o sobě prohlašuje, že jej kdysi tajně vysvětil kardinál Meisner, arcibiskup z Kolína nad Rýnem. Z naprosto důvěryhodných zdrojů vím, že je to lež. Pan kardinál se velmi divil, jak si mohl Tomáš Halík něco takového vymyslet. Tím vzniká nikoli nepodstatná otázka - kdo pana Halíka vysvětil, respektive zda vůbec svěcení má. Tedy je-li skutečně kněz, nebo jen běžný havlistický aktivista," řekl ve středu ParlamentímListům.cz vicekancléř Hájek.

Na to reagoval Tomáš Halík tvrzením, že Hájek lže a kněžské svěcení může doložit. Česká biskupská konference poté zveřejnila dokument, který má svěcení dokazovat.

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek však platnost zveřejněného dokumentu zpochybňuje, protože podle něho neobsahuje důležité náležitosti. Překvapila ho především Halíkova rychlá reakce:

"Upřímně řečeno blesková reakce pana inženýra Halíka ve mně vzbuzuje ještě více pochybností než předtím. To, co nazýváte dokumentem, moc dokumentem není. Nemá ani datum, takže nevíme, kdy vznikl, jestli ne třeba včera večer."

TÉMA: Hájek versus Halík

KE KAUZE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…