Česku pomůže v boji s korupcí americký odborník. Za šest milionů

04.12.2011 10:55

Čeští politici za posledních dvacet let ukázali, že se příliš nedokážou vypořádat se zásadním zlem – s korupcí. Na pomoc jim proto přichází americký odborník, který získá od ministerstva vnitra šest milionů korun na projekt, v němž má popsat kořeny korupčního prostředí v Česku a navrhnout protiopatření.

Česku pomůže v boji s korupcí americký odborník. Za šest milionů

Korupční kauzy z posledních dvaadvaceti let dokazují, že čeští politici si příliš neví rady v boji s korupcí, je přitom lhostejno, zda pochází z pravicové či z levicové strany. Premiér Petr Nečas (ODS) sice svou vládu před několika dny pochválil, že dělá v boji s korupcí víc, než dělávaly vlády ČSSD, ale odborníci to tak růžově nevidí. České vládě proto přichází na pomoc americký odborník na boj s korupcí Michael L. Smith. Informuje o tom bulvární deník Blesk.

Děs z podnikatelsko - politických vazeb

Z peněz resortu vnitra dostane Smith šest milionů korun na to, aby do roku 2013 zmapoval korupční prostředí v Česku a navrhl opatření, která by měla korupční podhoubí v maximální možné míře odstranit. Problémy spatřuje už v socialistické minulosti naší země, která přála vzniku a rozvoji nežádoucích politicko - podnikatelských klientelistických vazeb. Na postkomunistických vládách pak kritizuje fakt, že se navzdory svým proklamacím problému korupce nevěnují do hloubky.

„V Česku vidím vážný nedostatek kvalitního výzkumu, zejména ekonomů a politologů, o příčině a řešení problému korupce. Je také potřeba více spolupráce mezi vědci, státními úředníky a nevládními organizacemi v této oblasti."

Smith k tomu dodává, že nebezpečné jsou všechny formy korupce. Jak ty malé, kdy si lidé pro různé nedovolené výhody poskytují drobné protislužby, tak ty velké politickohospodářské. Druhou kategorii korupčních případů však považuje za nebezpečnější než tu první. Chce se proto věnovat především otázkám financování politických stran a lobbingu.

Související:

Nečas se hájí: Proti korupci děláme víc, než zvládla ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…