Poslanci budou schvalovat rozpočet a přímou volbu prezidenta

04.12.2011 15:02

Závěrečná etapa schvalování státního rozpočtu na příští rok nebo zavedení přímé volby prezidenta patří ke stěžejním bodům schůze sněmovny, která začne v úterý. Poslanci se mají vypořádat také s prezidentským vetem zákona o trestní odpovědnosti firem. Kvůli zamítnutí nebo úpravám Senátu musí znovu projednat osm norem, například zákon o státní službě nebo novelu umožňující zabavovat v exekuci dávky na živobytí.

Poslanci budou schvalovat rozpočet a přímou volbu prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Základní parametry rozpočtu s výdaji zhruba 1,190 bilionu korun a schodkem 105 miliard korun už sněmovna schválila v září. Nyní budou předmětem debat jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu mezi jeho kapitolami. Sněmovní rozpočtový výbor doporučil schválit přesuny pouze v objemu 12 milionů korun.

SLEDUJEME téma Přímá volba prezidenta

Žádné doporučení naopak nedostali poslanci z ústavně právního výboru k ústavní novele o přímé volbě prezidenta. ČSSD sice prosadila s pomocí TOP 09 a Starostů část svých požadavků na úpravy prezidentských pravomocí, ne však prý ty zásadní. Proto novelu odmítla podpořit a chce další vyjednávání. Bez hlasů sociálních demokratů novela nebude schválena v Senátu, kde má ČSSD většinu. Ke schválení směřuje naopak další ústavní novela, podle níž by NKÚ měl právo kontrolovat obce, kraje nebo organizace napojené na veřejné rozpočty, ale i soukromé firmy, které zřizuje stát, kraje nebo obce.

Sledujeme téma Rozpočet

Sněmovna má rozhodovat také o zvýšení obecních poplatků za odvoz komunálního odpadu z 500 až na tisícikorunu ročně na obyvatele, což má podporu výborů dolní komory. Rozpočtový výbor navíc navrhl obcím novelou o místních poplatcích zachovat i pro příští rok poplatek ve výši až 20 000 korun ročně za každý výherní hrací automat nebo videoloterijní terminál.

Čtěte více:

Šulc (SPOZ): Evergreen přímé volby prezidenta

Strejček (ODS): Přímá nebo nepřímá volba prezidenta?

Senátoři jsou pro přímou volbu prezidenta. Nečas podpořil P. Sobotku

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…