ČT prý uráží Romy slovem nepřizpůsobiví. Cikáni tu pracují, brání se

04.12.2011 23:10

Petr Uhl a Anna Šabatová se obrátili na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání s tím, že by se měla zabývat výrazem nepřizpůsobiví. O porušení zákona ale prý nejde. Právník ČT uvedl, že televize Romy zaměstnává, což je přece bourání stereotypů.

ČT prý uráží Romy slovem nepřizpůsobiví. Cikáni tu pracují, brání se
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

„Toto označení se používá bez jakéhokoliv odstupu (distance) redaktora čtoucího zprávy, jako kdyby to bylo neutrální pojmenování. V kontextu současné debaty o nepokojích ve Šluknovském výběžku lze důvodně mít za to, že slovo ,nepřizpůsobiví´ (zásadně se používá plurálu) označuje Romy žijící ve velké chudobě ve vyloučených lokalitách,“ píší Uhl a Šabatová.

SLEDUJEME téma Romové

Podle RRTV ale o porušování zákona nejde. A vyjádřila se také ČT. „V ČT pracují cikáni. Ve Zpravodajství jeden z nich dokonce moderuje. Není tohle konkrétní příklad bourání těchto stereotypů?" uvedl Martin Heldenburg doslova.

Podle Anny Šabatové je reakce vedoucího právního oddělení Michala Heldenburga „arogantní a urážlivá a míjí se s podstatou problému, na nějž upozorňujeme.

Související dokumenty:


KAM DÁL:

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…