Vládní koordinátor navrhuje záchytku zdarma

04.12.2011 17:28

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil navrhuje změnu péče o lidi, kteří se předávkují alkoholem. Záchytné stanice by se podle něj měly hradit ze zdravotního pojištění a fungovat jako zdravotnická zařízení. Pro závislé na alkoholu by pak měly fungovat podobné služby jako pro lidi, kteří užívají drogy.

Vládní koordinátor navrhuje záchytku zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Vobořil upozorňuje, že kvůli nejasnému vymezení působení záchytek může být ohrožen život lidí, kteří se předávkovali alkoholem. Současný stav podle něj může za "vysoké procento případů, kdy lidé zbytečně umírají následkem nedostatečně odhadnuté situace".

Nezkušení mohou zbytečně zemřít

Do stanic se dostávají nejen výtržníci, ale i lidé v ohrožení života. "Právě nezkušení experimentátoři mohou umřít zcela zbytečně, protože jim nemohla být a nebyla poskytnuta adekvátní zdravotní péče. Samotný fakt, že tráví čas v policejním autě při převozu na záchytku, může snižovat jejich šanci na přežití," míní Vobořil.

Dodal, že kvůli tomu by chtěl vyzvat k diskusi "o reformě systému veřejného opilectví". Záchytné stanice upravuje takzvaný protikuřácký zákon. Podle Vobořila by se z něj ale měly vyjmout. Naopak by se v něm měly objevit služby pro závislé na alkoholu.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …