V Hradišti nacvičuje tisíc vojáků možné situace v Afghánistánu

04.12.2011 17:57

Vojenský výcvikový prostor Hradiště se dnes dočasně změnil na afghánskou provincii Lógar a více než tisíc českých vojáků v něm bude až do čtvrtku nacvičovat zvládání situací, které by je mohly potkat v Afghánistánu. Letošní největší cvičení s názvem Cooperative Effort má prověřit, jak je 9. jednotka provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) připravena na své nasazení v Afghánistánu, uvedl v tiskové zprávě velitel cvičení a 4. brigády rychlého nasazení Miroslav Hlaváč.

V Hradišti nacvičuje tisíc vojáků možné situace v Afghánistánu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Po boku zhruba 300 příslušníků PRT se cvičení účastní okolo 800 jejich českých kolegů, kteří jim budou představovat jak spojence, tedy koaliční partnery, afghánskou národní armádu a policii, tak i tamní obyvatelstvo a povstalecké skupiny. Ve vojenském újezdě, který vojáci považují za jeden z nejlepších v Česku, je nyní i na 300 kusů techniky včetně obrněných transportérů Pandur. Ty mají čeští vojáci i v Afghánistánu.

Co nejrealističtější situace

Příprava PRT byla podle jeho velitele Antonína Gensera rozdělena do tří fází. Nejprve šlo o zhruba tříměsíční výcvik jednotlivců, na který navazovala příprava malých jednotek, a závěrečnou fází je nynější cvičení celé jednotky v Hradišti.

"Jsme v kontaktu s našimi jednotkami nasazenými v Afghánistánu a snažíme se maximálně realisticky rozehrát všechny situace, které zde mohou naše vojáky potkat," popsal cvičení Hlaváč. Podle něj proto vojáky čekají improvizované útoky povstalců a nástražnými systémy. Realitu afghánského prostředí přibližují i použité místní názvy a vojáci, kteří Afghánistán opustili teprve nedávno.

Čtěte také:
Peníze budou. Armáda se chce zbavit desítek letadel 
Vondra u Jílkové. Armáda za 500 miliard a vojáci mají jedny ponožky 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…