ODS potře romské gaunery, chválí politici Nečasův plán. Ale pozor...

05.12.2011 13:17

Premiér a předseda ODS Petr Nečas představil na konferenci ODS Právo a solidarita ve svém projevu návrhy řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách a problematiky takzvaných nepřizpůsobivých. Politici dlouhodobě komentující problematiku romské menšiny s obecným směrem opatření souhlasí, avšak shodně kritizují posílání dětí z těchto lokalit ze zvláštních škol do škol základních.

ODS potře romské gaunery, chválí politici Nečasův plán. Ale pozor...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule města Rumburk

Návrhy Petra Nečase lze zhustit zhruba do osmi bodů: 1) zajištění bezpečnosti a boj proti drobné kriminalitě, 2) opakované páchání přestupků hodnotit jako trestný čin, čemuž napomůže registr přestupků, 3) integrace dětí z těchto lokalit ze zvláštních škol do škol základních, 4) vázání  výplaty sociálních dávek na řádnou školní docházku dětí, 5) výplata dávek v hmotné nouzi ve vyjmenovaných případech vázána na výkon veřejné služby, 6) přísnější pravidla sociálního bydlení a podíl nájemníků na údržbě domu, 7) zamezit vysokému nájemnému v ubytovnách, kdy jejich majitelé zneužívají vysoký státní příspěvek na bydlení  stanovením nájemného ve výši obvyklých cen v těchto sociálně postižených lokalitách, 8) stanovení poměru plochy bytu a osob na ní žijících.  

Čtěte více:

Oslovení politici s těmito body víceméně souhlasí, jsou však ostře proti posílání hlavně romských dětí ze speciálních škol do škol základních. Podle senátora KDU-ČSL Jiřího Čunka nejsou tato opatření komplexní.

Přizpůsobiví v braní dávek a nelegální činnosti

„Jsem rád a trochu mě překvapuje, že se konečně Nečas odhodlal přistoupit k řešení toho problému, který je čím dál tím víc palčivější. Po spoustě těchto bodů a razantnějším řešení problému volám již léta. Snad už se konečně místo mluvení začne něco v problematice nepřizpůsobivých dít, i když oni jsou v mnoha ohledech, pokud jde o získávání sociálních dávek a nelegálních prostředků na obživu více přizpůsobiví než my," řekl ParlamentnímListům.cz senátor sdružení Severočeši.cz Jaroslav Doubrava.

Psali jsme:

Doubrava (Severočeši.cz): Vláda dlouhodobě podceňuje cikánský problém

Doubrava naprosto podporuje body 1) a 2). „Pokud ten člověk provede něco v Ústí, tak v Chomutově se o tom nyní nedozvědí a on pak může vesele dlouhodobě krást a stále to jsou jen přestupky," míní Doubrava.

  • Více k tématu ROMOVÉ
  • Protestuje silně ale proti omezování zvláštních škol. „Plně beru za své názory učitelů a považuji to za holý nesmysl. Učitelé potvrzují, že zvláštní školy jsou pro ty romské děti velkým dobrodiním, protože se jim zde mohou mnohem více věnovat a posléze, pokud děti projeví snahu se učit a něco se naučí, mohou pak přejít do základní školy. A když přijdou do základních škol děti ze škol zvláštních, budou brzdit děti ze školy základní. Učitel bude muset přizpůsobit těmto těm nejpomalejším," varuje senátor.

    Obce ušetří za úklid

    S vázáním sociálních dávek na docházku ve škole senátor Doubrava souhlasí a volá po ní již dlouho, ale vidí jiný problém: „Můžeme donutit rodiče posílat děti do škol, ale toto opatření nedonutí ty děti, aby se učily. V tom je ten největší problém," dodává.

    Čtěte také: Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

    Princip veřejné služby je podle Doubravy také správný. „Obce platí obrovské peníze za úklidy chodníků, komunikací a podobně, a přitom je tady taková masa lidí, která dostává ne zrovna malé sociální dávky jenom proto, že umí natahovat ruce. Ale zase bych tady rozlišoval. Poslat zametat učitele, který je momentálně bez práce, asi není správné. Žáci ho uvidí a budou se mu vysmívat. Ale u těch, kteří jsou dlouhodobě na sociálních dávkách, je to určitě dobře," míní senátor.

    Ubytovny a státní příspěvky na bydlení jsou skvělý byznys

    U bodu 6) je senátor trochu skeptický a navrhuje zpřísnění. „Těžko ty nájemníky donutí, aby se o dům starali a opravovali ho, ale dali by se donutit k tomu, aby se chovali slušně tím, že by měli povinnost nahradit jimi způsobené škody. Pokud je nenahradí, tak je klidně zavřít do kriminálu, dokud to tam neodpracují. Povinnost nahradit a případně odpracovat škodu je i v dalších státech. Pak by bylo nutné kontrolovat stav bytu v krátkých intervalech," doplňuje Doubrava.

  • TÉMA: Sociální dávky
  • „Majitelé těch ubytoven mají velmi dobrý byznys. Nastěhují tam lidi z bytů, které levně koupily a dráže prodaly a pak formou příspěvků na bydlení cucají stát o peníze. Stát by měl stanovit maximální položku, která může být na příspěvek na bydlení a majitel ubytovny by nemohl stanovit tak vysoké nájemné. Po stanovení metrů čtverečních na osobu volám již také velmi dlouho," říká senátor.

    Chybí komplexní řešení

    Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek s některými dílčími opatřeními souhlasí, ale podle něho neexistuje komplexní celostátní plán a jde jen o opatření lidí, kteří o problému mnohdy moc nevědí.

    Psali jsme:

    Čunek: Havlovi a knížeti se to radí. S Cigány nikdy nebydleli a v noci se vyspí

    „S některými těmi opatřeními jsem přicházel také, ale jelikož byla jiná doba, kdy to mnozí takto neviděli, tak ze mě udělali rasistu. Takže se nad tím trošku usmívám. Tato opatření jsou obsažena ve vládní koncepci pro sociálně vyloučené lokality. Problém je, že ten soubor opatření se musí dělat v jednu chvíli a naráz a musí to být úkolem státu a vlády, neboť obce to nemohou vyřešit samy a problém se musí vyřešit plošně na celém území ČR. Jedná se pouze o opatření vytržená z kontextu a problém se jimi nevyřeší. Toto bych tak čekal jako návrh nějakého starosty, nikoli premiéra," říká senátor Čunek.

    Nedomyšlené návrhy

    Konkrétně kritizuje i určení počtu lidí na plochu bytu. „Představte si rodinu dvou lidí 1+1, ale postupně jim budou přibývat děti a vy máte nad sebou bič, jak jim sehnat větší byt. No a jejich děti třeba už v šestnácti letech mají svoje děti, takže budete muset řešit tuto věc. Čili oni se přesunou do většího bytu s tržním nájemným a to bude muset dorovnat stát. Čili na to bude doplácet stát. Nebo OK, ať stát řekne, že budou muset bydlet na náměstí nebo na břehu řeky a postaví jim stanové tábory či slumy obdobné těm v Brazílii či Africe. Prostě to nedomýšlí do důsledků. Vytváří to lidé s humanitním slovníkem, kteří věci nenazývali pravými jmény a když mají najednou silná slova, tak zase nedomýšlejí svá opatření v celé své komplexnosti," říká Čunek.

    Čtěte také: Šluknovsko, tam je klid a mír. Takhle se chválil vládní úřad pro Romy

    Senátor Čunek kritizuje také posílání dětí ze zvláštních škol do škol základních. „Přichází takové nesmysly, že děti ze zvláštních škol vezmeme do normálních tříd. To teď nemůže fungovat. To nemůže fungovat, když mnohdy romské děti přichází do školy a neumí česky. Když se jim budeme dlouhodobě věnovat od útlého věku, pak mohou chodit do normálních škol. Nemůžeme ale dělat krok B, pokud jsme neuskutečnili krok A. Takto budou trpět obě strany. Děti z normálních rodin budou muset čekat na děti hendikepované ze sociálně vyloučených lokalit a dostanou v důsledku menší vzdělání. A učitel ze základní školy zase nebude mít dostatek času a kvalifikace na ty hendikepované děti. To dá selský rozum, ví to každé malé dítě. Pracují na tom lidé, kteří tomu nerozumí, dodal Čunek.

    Zachovat pracovní návyky

    Senátor ČSSD Vladimír Dryml ocenil, že se už vláda konečně začíná zabývat tímto problémem těchto nepřizpůsobivých občanů zabývat. Zákon by měl ale platit pro všechny a nelze rozlišovat občany na přizpůsobivé a nepřizpůsobivé," říká senátor Dryml.

    Ten souhlasí se zavedením pravidla na počet osob v bytě. Měl by podle něho být zastropován maximální příspěvek na bydlení.

    Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

    „Díky příspěvkům na bydlení se z toho stal výnosný byznys. Rušení zvláštních škol ale nepovažuji za nejšťastnější řešení, neboť slabší žáci budou brzdit ty rychlejší a dojde ke snížení kvality výuky. Pokud jde o obecně prospěšnou práci, tak je třeba říci, že se nebude týkat jen takzvaně nepřizpůsobivých, ale všech, kteří ztratí práci a mělo by to být až po delší době, kupříkladu po půl roce. To je dobrý nápad, neboť se tím zachovají pracovní návyky těchto osob a ti lidé uvidí, že jsou nějakým způsobem prospěšní pro společnost. Stejný systém je zaveden v Německu," míní Dryml.

    Čtěte také:

    „Souhlasím s premiérem, že opakovaná drobná trestná činnost nejvíce obtěžuje občany a je to spojeno s tím, že si někteří velmi dobře spočítají, že když ukradnou opakovaně některou věc s nízkou hodnotou, takže se jim nic nestane a cítí se tak nepostižitelní. Je třeba se vrátit k větší represi u drobné kriminality. To funguje i ve Spojených státech a to snad je demokratická země," uzavřel senátor.

    Nekačenkové se vysmívají ostatním

    I senátor ODS Petr Pakosta vnímá Nečasovy návrhy víceméně pozitivně. „S řadou těch bodů souhlasím, osobně jsem stoupencem tvrdšího postoje vůči těm, kteří nám znepříjemňují život, a to, ať mají jakoukoli barvu pleti. Některé návrhy mi připadají spíše jako z říše pohádek jako třeba, že je přiměje, aby udrželi v pořádku domy, kde žijí. A rušení zvláštních škol je nesmysl a potvrzují to i lidé z praxe, se kterými se bavím. Děcka z nepřizpůsobivých rodin potřebují zvláštní péči a získat návyky, které jim umožní normální fungování. Tuto zvýšenou péči nedostanou. Tyto děti se buď stanou předmětem šikany, nebo naopak začnou vytvářet gangy, které budou šikanovat ostatní," míní senátor Pakosta.

    psali jsme: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

    V případě příspěvku na bydlení vidí řešení v zavedení přiměřeného příspěvku na bydlení pro přiměřenou bytovou potřebu.  „To co předvádí naši nepřizpůsobiví či v lecjakých oblastech života velmi přizpůsobiví spoluobčané, to je výsměch všem těm, kteří dávky nezneužívají a jen se dostali do problémů," uzavřel senátor.

    Lidé, kteří ztratí práci, by neměli pobírat více než naprosté minimum finančních prostředků, současná podpora v nezaměstnanosti totiž motivuje "nemakačenka". Čísla společnosti STEM ukazují, že má takový názor 70 procent dospělých.

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…