Otevřený dopis žádá vicekancléře Hájka, aby se omluvil Halíkovi

05.12.2011 14:53

Vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek, který zpochybnil kněžské svěcení Tomáše Halíka, by se měl tomuto knězi a filosofovi za křivé obvinění veřejně omluvit, míní signatáři výzvy, kterou dnes získala ČTK. Halíka se na webu zastal i někdejší pražský arcibiskup a kardinál Miloslav Vlk. Podle něj je s podivem, že Hájek stále ještě zastává ve veřejném životě vysokou funkci.

Otevřený dopis žádá vicekancléře Hájka, aby se omluvil Halíkovi
Foto: hrad.cz
Popisek: Bývalý vicekancléř Václava Klause Petr Hájek ve své pracovně.

O tom, že Hájek zpochybnil Halíkovo kněžské svěcení, informoval minulý týden s odvoláním na nejmenované zdroje server Parlamentní listy. Halík je znám svou ostrou kritikou prezidenta Klause.

Hájka nikdo nebere vážně, míní Vlk

Halík Hájkova slova odmítl a pražské arcibiskupství reagovalo zveřejněním dokumentu, který potvrdil, že Halík byl vysvěcen 21.října 1978 biskupem Hugem Aufderbeckem v kapli jeho rezidence v německém Erfurtu. Hájek ale zopakoval, že o Halíkově kněžském svěcení má pochybnosti i nadále.

Kardinál Vlk na svém webu poznamenal, že ačkoliv Hájka většina lidí asi nebere příliš vážně, jeho slova o Halíkovi mohou být chápána jako "hrubé očernění knězovy pověsti". "Pan Hájek by měl své nedoložené tvrzení odvolat a řádně se omluvit. Je to vlastně i zpochybnění důvěryhodnosti církve, že by do důležitých církevních funkcí lehkomyslně jmenovala někoho bez výslovné jistoty o jeho svěcení a bez řádných dokladů," poznamenal kardinál.

Otevřený dopis vyzývající Hájka k omluvě podotýká, že vicekancléřovy výroky na Halíkovu adresu nejsou překvapující. "Bizarními projevy, nesnášenlivostí, posměšky, podpásovkami a nactiutrháním svých ideových oponentů jste všeobecně znám a těžko říci, zda jde jen o vedlejší produkt Vaší pracovní činnosti, či o její hlavní náplň," stojí ve výzvě.

Mezi jejími signatáři je například převor břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek, šéfka Českého helsinského výboru Anna Šabatová, filmaři Olga Sommerová nebo Břetislav Rychlík a další desítky lidí.

Hájek by se měl omluvit nejen Halíkovi, ale také kardinálu Joachimu Meisnerovi, jehož jméno prý vicekancléř "pro svůj záměr pošpinit tuzemskou veřejně uznávanou autoritu rovněž zneužil". Podobná nařčení s cílem diskreditovat názorového oponenta na základě výmyslu jsou podle výzvy ve slušné společnosti naprosto nepřípustná.

Související:

Veřejná výzva Hájkovi: Jste znám podpásovkami. Omluvte se Halíkovi

Halík je miláček národa, Hájek je blbej. Do sporu vstoupil další kněz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …