Odbory: Středeční stávku učitelů potvrdily stovky škol

05.12.2011 17:27

Středeční stávku učitelů už potvrdily stovky škol, zapojí se nejspíš tisíce. ČTK to dnes řekl šéf školských odborů František Dobšík. Učitelé začnou výuku až v devět hodin. Komplikace to způsobí hlavně ve školkách, družinách a internátních školách, které začínají provoz časně ráno. Pedagogové tak chtějí protestovat proti zrušení takzvaného věkového automatu, který zaručoval kantorům pravidelné zvyšování platu podle délky praxe. Nově by o platovém zařazení měl rozhodovat ředitel školy.

Odbory: Středeční stávku učitelů potvrdily stovky škol

"Zatím účast potvrdily stovky škol, zítra předpokládám, že to budou tisíce," uvedl Dobšík. Odboráři stávku oznámili v pátek. Datum 7. prosince si pro stávku vybrali, protože v tento den bude vládní nařízení ohledně učitelských platů projednávat kabinet.

Ředitelé své kantory ožebračí, bojí se odbory

"Kladli jsme školám na srdce, aby to děti nijak neohrozilo," upozornil Dobšík. "Mateřské školy začínají v šest hodin, nemohou si dovolit přerušit provoz a o ty děti se nepostarat," dodal. Už prý mají zprávy z krajů, že některé školky to vyřeší třeba tak, že ráno přijde několik učitelek a postarají se o děti dojíždějící z okolních obcí. Rodičům místních dětí prý ale řeknou, aby své potomky přivedli až na devět.

Od ledna půjde na učitelské platy čtyři miliardy korun navíc, pedagogům se zvýší tarifní mzda o 500 až 1500 korun. Ministr školství Josef Dobeš (VV) proto na vyhlášení stávky reagoval tvrzením, že jediný odborář v zemi hájící učitele je nejspíš on sám. Dobšík ČTK řekl, že po tomto prohlášení poslali ministrovi přihlášku do svazu.

Odbory se obávají, že pokud by od ledna rozhodoval o zařazení do platové stupnice ředitel školy, mohl by učitelům s mnohaletou praxí teoreticky snížit plat na nástupní mzdu 20.000. Někteří by tak prý mohli přijít třeba o 4500 korun. Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání brali loni učitelé včetně vedoucích pracovníků škol průměrně 25.150 korun.

Věkový automat přitom mají jen učitelé, u ostatních skupin zaměstnanců ve veřejném sektoru byl zrušen. Školským odborářům už vyjádřila podporu ČSSD.

Čtěte více:

Dobeš: Odborářská stávka je absurdní, já jsem jediný pravý odborář

Školské odbory: Pane ministře Dobeši, vzdejte se funkce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …