Tomáš Cikrt drsně o lékařích, kteří vydírají ministra

06.12.2011 15:09

Ve středu se na pražském Palackém náměstí uskuteční poslední ze čtrnácti happeningů pořádaných Lékařským odborovým klubem (LOK) pod názvem „Zůstáváme, splňte sliby". Lékaři se touto formou domáhají slibu, že pro příští rok vzrostou jejich mzdy o deset procent. Ministr zdravotnictví především neměl lékařům nic slibovat a měl využít toho, že lékaři protestovali a pustit ty, kteří chtěli jít, myslí si někdejší mluvčí resortu zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Tomáš Cikrt drsně o lékařích, kteří vydírají ministra
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Čtrnáctým happeningem, jehož symbolem je budík natažený na za pět minut dvanáct ukončí lékaři kampaň „Zůstali jsme, splňte sliby". Jak pro ParlamentníListy.cz potvrdil předseda LOK Martin Engel, požádali už odboráři o schůzku premiéra Petra Nečase. „Termín nicméně zatím nebyl dán," upřesnil Engel.

Heger zapomněl, co slíbil

„Mrzí nás, že pan ministr zdravotnictví po devíti měsících zapomněl na to, co podepsala vláda, tedy zvýšení platů od ledna příštího roku o 10 procent. Pan ministr si nyní zvýšení platu o 10 procent vykládá jako zvýšení o 6,25 procenta, navíc ani to není finančně zajištěno," řekl pro ParlamentníListy.cz šéf lékařských odborů.

Související: Odborář Engel vyhrožuje, že bude v cizině pomlouvat vládu

Podle něj zatím lékaři nemají připravenu žádnou návaznou akci na tu právě končící. „Pro nás stěžejním datem bude patnáctý únor, kdy už budeme moci říci, k jakým mzdovým pohybům u lékařů došlo, co lidé skutečně brali. Tedy zda platy rostou a o kolik," dodal Engel.

„Nicméně trváme na tom, že pan ministr Leoš Heger nevytvořil podmínky pro to, aby byl reálný o jím deklarovaný šestiprocentní růst mezd lékařů," uzavřel Martin Engel.

Nemělo se jim přidávat, měli se propustit

To někdejší mluvčí resortu zdravotnictví Tomáš Cikrt má jasno. Ministr Heger podle něj především neměl lékařům žádný růst mezd slibovat. „Protože dnes jsme se dostali zase o krok zpátky, kdy všechno visí jakoby na ministrovi a jeho konání. Správné by bývalo bylo: Rozvolnit platy, zrušit platové tabulky, využít toho, že lékaři protestovali, čili lékaře, kteří chtěli jít, pustit. Tím by se snížil počet lidí pracujících ve zdravotnictví a bylo by na ně více peněz," myslí si Cikrt.

SLEDOVALI jsme téma exodus lékařů

Podle něj má Česká republika příliš mnoho lékařů. „Oni nám budou říkat, že je nedostatek personálu a že by se měl doplnit. Ale ono je to opačně. Mnohde by se některá oddělení mohla klidně zrušit. Nebo převést akutní oddělení na dlouhodobou péči, což by zmenšilo počet míst a ukázalo by se, že lékařů je rázem dost," konstatoval Cikrt.

Méně lékařů, více peněz

A rovnice je podle něj jasná: „Kdyby byl méně lékařů, bylo by pro ně více peněz, museli by se více snažit, protože by neměli své místo jisté. A k tomu byla příležitost využít akci Děkujeme, odcházíme," dodal Cikrt. Ten konstatoval, že namísto toho ministr Heger ustoupil, „a to se mu teď vrací v podobě dalšího vydírání".

Cikrt připomíná, že lékaři se tak na rozdíl od zbytku populace stali jedinými, kdo v době krize a úspor dostali přidáno. „Lékaři by teď ministra měli nechat být, protože jim dal více, než vlastně mohl. A navíc on jim teď ani neřekl, že jim ty peníze nedá, řekl jen, že to bude trochu závislé nemocnice od nemocnice," odsuzuje lékaře Cikrt.

Doktoři jsou za hranou

Podle něj jsou tak lékaři s dalšími mzdovými požadavky za jakoukoliv hranou. „Nicméně pan ministr si za to dílem může sám. Když jednou ustoupíte, tak to území, které jste odevzdal, to oni obsadí a ani vás za to neocení, ani nepochválí a ani nebudou více vstřícní" podotkl exmluvčí ministerstva zdravotnictví.

Podle Cikrta lze v celé kampani za dobře odvedenou práci pochválit jen PR agenturu Jiřího Hrabovského, která pro LOK přichystala jak akci Děkujeme, odcházíme, tak akci Zůstáváme, splňte sliby. „Pan Hrabovský dělá PR výborně, protože dokud lékařské odbory neměly toto PR, tak vypadali, že neumějí do pěti napočítat," konstatoval Cikrt.

Věříme virtualitě, ne skutečnosti

„Vlastně i teď je to celé jen PR akce, proto se jí nemá ustupovat. Víte, dokud my jsme byli na ministerstvu, tak při jednáních byli odboráři velmi snadní soupeři. To, že teď mají takovou sílu je dáno tím, že mají dobrou PR agenturu, což nesvědčí o ničem dobrém v naší společnosti. Protože dáváme váhu tomu, jak věci vypadají, než jaké opravdu jsou," uzavřel Tomáš Cikrt.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…