K dohodě o přímé volbě zbývá shoda na ČNB, říkají Nečas i Peake

06.12.2011 15:24

Zástupci vládní koalice a ČSSD se ještě ve středu sejdou, aby jednali o tom, v jaké podobě projde ústavní zákon o přímé volbě prezidenta sněmovnou. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se sociální demokraté pokusí ve druhém čtení k předloze doplnit své úpravy kompetencí. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) řekla, že zbývá už jen vyřešit požadavek ČSSD, aby byli členové bankovní rady České národní banky jmenováni po souhlasu Senátu, jako to platí v současné době pro ústavní soudce. Totéž si myslí i premiér Petr Nečas.

K dohodě o přímé volbě zbývá shoda na ČNB, říkají Nečas i Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"ČSSD má určité návrhy, které by ráda s tímto zákonem spojila. Tam jsme se ještě ve všech bodech nepřiblížili. Někde ano, ale dokud není dohodnuto vše, není dohodnuto nic," uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Vedle změny ve jmenování členů bankovní rady ČSSD žádá, aby prezident měl imunitu pouze po dobu mandátu a kontrasignaci premiéra či ministra spravedlnosti podléhalo rozhodnutí prezidentka ukončit trestní řízení.

Hledají si záminky, tvrdí Nečas

Před dlouho plánovanou schůzkou premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že může jít o hledání záminek, aby přímá volba zavedena nebyla. Podle Sobotky prosazení tří "protikorupčních pojistek" urychlí proces přijetí ústavního zákona. V případě, že se požadavky ČSSD do návrhu nedostanou, bude se je tam snažit prosadit sociální demokracie v Senátu, což by znamenalo přinejmenším měsíční zpoždění přijetí zákona. Zákonodárci mají přitom poslední možnost připravit přímou volbu prezidenta už pro hlasování o nástupci Václava Klause. Jeho mandát skončí začátkem roku 2013.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Sobotka zdůraznil, že ČSSD prosazuje přímou volbu už od roku 1992. Premiér Nečas před jednáním konstatoval, že pokud nebude uzavřena dohoda, strany, které dlouhodobě přímou volbu požadují, tento postoj celá léta jen hrály. Žádnou stranu přitom nejmenoval. Prohlásil, že ODS měla k přímé volbě vždy nejzdráhavější přístup, nyní ale dohodu brzdí strany, které jí měly "plná ústa".

Čtěte více:

Šulc (SPOZ): Evergreen přímé volby prezidenta

Strejček (ODS): Přímá nebo nepřímá volba prezidenta?

Senátoři jsou pro přímou volbu prezidenta. Nečas podpořil P. Sobotku

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…