Besser asi skončí. Nečas čeká na jeho návrat z Říma

06.12.2011 16:49

Premiér Petr Nečas (ODS) má jasný názor na pokračování ministra kultury Jiřího Bessera ve vládě. Chce ho ale sdělit nejprve Besserovi, který se vrací ze zahraniční cesty ve středu večer. Nečas to dnes řekl novinářům. Politici vládních stran ČTK ve sněmovních kuloárech řekli, že Besser ve vládě s největší pravděpodobností skončí. TOP 09 a Starostové a nezávislí (STAN), kteří Bessera do vlády nominovali, nyní ale řeší otázku, kým ho nahradit.

Besser asi skončí. Nečas čeká na jeho návrat z Říma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Besser

"Petr (Gazdík) zatím do vlády nechce," řekl ČTK významný politik TOP 09 o předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 a tváři hnutí STAN Gazdíkovi. Pokračování Bessera ve vládě je prý velmi nepravděpodobné, hnutí STAN za něj ale zřejmě nyní nemá jednoznačnou náhradu.

TOPka nic komentovat nechce

Také někteří další politici vládních stran hovořili o odchodu Bessera jako o hotové věci. Shoda také prý panuje na tom, že Besserův odchod z vlády oznámí premiér. Ve hře je údajně i varianta rozsáhlejší vládní rošády, při níž by si koaliční strany mohly vyměnit některá ministerstva. Zdroj ČTK v této souvislosti zmínil například ministerstva spravedlnosti, obrany a zdravotnictví.

Vše o kauze Besser čtěte ZDE

"Mám svůj jasný názor, potřebuju ale prvně mluvit s panem ministrem Besserem mimo jiné i proto, že považuji za akt elementární lidské slušnosti, aby můj názor slyšel první ode mne přímo tváří v tvář," řekl Nečas novinářům.

Oficiálně nechtějí představitelé TOP 09 kauzu do Besserova návratu komentovat. "V nepřítomnosti nebudu o panu ministrovi mluvit. Je na zahraniční cestě. Není ani člen TOP 09, je člen STAN. Já se k tomuto teď vyjadřovat nebudu," řekl na tiskové konferenci předseda strany Karel Schwarzenberg. Pro ČTK uvedl, že TOP 09 bude rozhodnutí partnerského hnutí zcela respektovat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…