Pražští radní schválili protikorupční opatření

06.12.2011 18:03

Radní hlavního města dnes schválili několik opatření, která mají omezit možnost korupce na úřadu. Magistrát bude nakupovat některé zboží v elektronických aukcích, čímž chce ušetřit desítky milionů korun. Radní odsouhlasili také pořizování oponentních posudků k zakázkám vypisovaným odborem informatiky a spuštění takzvaného rozklikávacího rozpočtu.

Pražští radní schválili protikorupční opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Oponentní posudky si bude muset odbor informatiky pořizovat pokaždé, když bude hodnota zakázky vyšší než dva miliony korun. Opatření má podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) omezit korupci a zabránit chybám, které se staly například v případě opencard. "Již nebude chybět kontrola před plánovaným investičním záměrem," uvedl primátor.

Sledujeme téma Korupce  

Pokud oponent vysloví proti zakázce námitky, bude materiál stažen a znovu projednán. Posudek se bude vypracovávat i v případě, že by u zakázek pod dva miliony korun mohla v budoucnosti nastat potřeba dalších finančních prostředků.

Radní dále schválili primátorův návrh na zřízení rozklikávacího rozpočtu. Pražané tak budou moci do poslední položky kontrolovat, na co město vynakládá peníze. Aplikace bude na webu Prahy spuštěna během dnešního dne, uvedl Svoboda.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…