Senátní úpravu novely o ohrožených druzích schválila sněmovna

06.12.2011 21:52

Sněmovna se ztotožnila se senátními úpravami novely o ohrožených druzích zvířat, která mimo jiné stanoví pravidla obchodu s produkty z tuleňů. Senátní verzi podpořil také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Senátní úpravu novely o ohrožených druzích schválila sněmovna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Senátoři podle Chalupy mimo jiné z předlohy odstranili některá duplicitní ustanovení ve vazbě na zákon o trestní odpovědnosti firem. Navíc do novely doplnili chybějící odkaz na vydání prováděcího předpisu o balírnách kaviáru, byť na českém území zatím žádná není.

Novela má ministerstvu životního prostředí také umožnit to, aby vyhláškou stanovilo ceník péče o zvířata zabavená pašerákům. Vyhláška má stanovit, kolik stojí péče o jedince jednotlivých druhů v záchranném centru na den.

Průhlednější systém

Do záchranných center se dostanou ročně desítky ptáků a stovky plazů. Péče přijde asi na 1,7 milionu korun. Pevné sazby dané ceníkem mají sloužit k průhlednému účtování mezi centry a ministerstvem a také lidmi, kterým byla nelegálně převážená zvířata zabavena. Od nich totiž ministerstvo peníze za péči o zabavené exempláře ve správním řízení vymáhá.

Část týkající se tuleňů vychází z evropského nařízení, které stanovilo definici tuleňů a výrobků z nich obšírněji - je vztažena na jedince všech druhů ploutvonožců. Rovněž některé podmínky pro uvádění produktů z tuleňů na trh jsou jiné. Sankce za jejich porušení má ukládat Česká inspekce životního prostředí. Současná právní úprava reguluje obchod s výrobky z tuleňů tří druhů vymezených zákonem (tuleň grónský, čepcol hřebenatý a lachtan jihoafrický).

Senátorka Marta Bayerová (KSČM), která úpravy hodní komory obhajovala na závěr projednávání výsledek hlasování ocenila a oznámila, že přinesla sněmovně v adventním čase jménem Senátu větvičku jmelí. Rozhodla se ji předat předsedkyni dolní komory Miroslavě Němcové (ODS). "Tak pošleme nějakou kytku do Senátu. Nebo něco jiného," komentoval to viditelně zaskočený místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) jako předsedající schůze.

Související:
Poslanci začnou projednávat nový zákon o ochraně ovzduší
Poc (ČSSD): Budou ohroženým druhem včely nebo i člověk?
Zelený Liška a další ekologisté blokují kácení. Vlastními těly

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…