Bessera odepsala i jeho vlastní strana. Manželka za tím vidí spiknutí

07.12.2011 7:25

TOP 09 a Starostové a nezávislí prakticky zlomili hůl nad svým kolegou a ministrem kultury Jiřím Besserem. Jeho angažmá ve funkci mistra je prakticky skončeno. Ministrova žena Blanka Besserová naznačuje, že by mohlo jít o spiknutí, které má jejímu muži zabránit, aby dotáhl do konce vyrovnání státu s církvemi. Kdo Bessera nahradí? Nejčastěji se mluví o člence sněmovního výboru pro kulturu Aleně Hanákové ze Starostů.

Bessera odepsala i jeho vlastní strana. Manželka za tím vidí spiknutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Besser

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) pravděpodobně skončí ve funkci velmi brzy. Jeho vlastní strana Starostové a nezávislí, která je spřátelena s TOP 09 totiž od něj dává ruce pryč. Starostové prý šli do politiky jako čistí a Besser tam se svou aférou nemá co dělat. Takhle nějak charakterizují ministrovy šance na setrvání ve funkci členové jeho vlastní strany. Manželka ministra Blanka Besserová za celým případem však vidí jakési spiknutí, které má zabránit dotažení vyrovnání státu s církvemi. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

Vše o kauze Besser čtěte ZDE

"Vůbec tady nejde o špatně vyplněné přiznání či minulost manželova kamaráda. Jde o to, aby nevešly v platnost církevní restituce," myslí si manželka ministra Blanka Besserová, která působí v pozici policejní ombudsmanky. „V tom bytě na Floridě jsem od roku 2009 byla třikrát. Naposledy jsme se vrátili před deseti dny. Kdyby v tom byl jen byt, nenásledovala by taková masáž."

Bude mít Česká republika ministryni kultury?

Další členové komise, která má vyrovnání s církvemi na starosti s tímto výkladem nesouhlasí. Kateřina Klasnová (VV), tvrdí, že dohoda projde i bez ministra. Besser se prý jen chytá stébla. Zastání ministr, který je na návštěvě u papeže Benedikta XVI., nemá ani ve vlastní straně. Předseda Starostů a nezávislých, k nimž Besser patří, Petr Gazdík prohlásil, že není dobré, když se ministři stýkají s trestně odpovědnými lidmi. ¨

O tom, že je ministr Besser v zásadě již odepsaný, svědčí i množící se úvahy o jeho nástupci. TOP 09 se Starosty intenzivně hledá pokračovatele. Poslanec Stanislav Polčák, jenž je znám především jako zarytý zastánce změny rozpočtového určení daní, nechtěl celou situaci vůbec komentovat. O něco sdílnější však byl šéf pražské organizace TOP 09 František Laudát. „Očekávám, že pan ministr ve funkci skončí a na jeho místo si Starostové zvolí ženu." Prohlásil Laudát.

V úvahu přichází např. členka sněmovního výboru pro kulturu Alena Hanáková. Ta ale také nechtěla svou případnou nominaci komentovat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …