Obvinění je nepodložené a vykonstruované, řekl deníku Barták

07.12.2011 8:15

Bývalý ministr obrany Martin Barták si již převzal obvinění v souvislosti s údajnou korupcí doprovázející dřívější obchodní spor mezi společnostmi Tatra a Praga, který souvisel s dodávkami terénních tatrovek pro českou armádu. Podle exministra je obvinění nepodložené a vykonstruované. Řekl to dnešnímu Právu.

Obvinění je nepodložené a vykonstruované, řekl deníku Barták
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Protikorupční policie v případu od konce listopadu stíhá dva lidi - jednoho z pokusu o podvod a druhého z přijímání úplatku. Podle neoficiálních informací byl kromě Bartáka obviněn i jeho známý - majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž. Podle šéfky ostravského krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělové stíhaní muži po zástupcích tatrovky požadovali zhruba pět milionů dolarů (asi 94 milionů korun) za urovnání obchodních sporů, které tendr provázely. 

SLEDUJEME kauzu Tatra

Andělová v prohlášení navíc uvádí, že existuje důvodné podezření, že se Barták snažil již dříve ovlivňovat i samotné zadání miliardové zakázky. Obvinění vychází především z výpovědí předsedy dozorčí rady Tatry Williama Cabanisse a šéfa její americké pobočky Duncana Sellarse. 

S tendrem prý nemá nic společného

Barták Právu řekl, že on sám se samotným tendrem na nákup terénních vozů pro armádu neměl nic společného, neboť se o něm rozhodovalo v roce 2005, rok před jeho nástupem na ministerstvo obrany. Dodal, že v rozporu s textem obvinění Cabaniss i Sellars vypověděli při výslechu, že si nepamatují ani částku ani měnu údajně požadované platby. "Děsí mě, jak je možné v právním státě takto vykonstruovat obvinění," řekl Právu Barták.

Sledujeme téma Korupce

Uvedl také, že policie nevzala v úvahu, že se při výslechu prokázalo, že svědek Sellars při policejním výslechu nemluvil pravdu. V obvinění, které Barták obdržel, je k tomu uvedeno: "Také on (Sellars) tvrdí, že při jejich setkání s Mirkem Topolánkem MUDr. Martin Barták přítomen nebyl, ačkoli z předložené fotografie pramení opak." Barták se ke kauze chce vyjádřit ještě dnes dopoledne na tiskové konferenci.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …