Zelený Stropnický útočí: Vláda nenávidí důchodce. Jako v 50. letech

07.12.2011 9:55

Matěj Stropnický (SZ) přirovnává kabinet Petra Nečase (ODS) ke komunistickým vládám z padesátých let minulého století. Pro komunisty byli starší lidé nepohodlní, protože si pamatovali Masaryka a nedali se stranicky převychovat. Pro dnešní vládu jsou prý penzisté také nepohodlní. Pamatují si socialismus, vzpomínají na něj v dobrém a nevolí pravici. Proto proti nim vláda vede třídní boj, tvrdí Stropnický.

Zelený Stropnický útočí: Vláda nenávidí důchodce. Jako v 50. letech

Člen Strany zelených Matěj Stropnický tvrdí, že současná pravicová vláda útočí na důchodce podobně, jako to dělali komunisté v padesátých letech minulého století. Tehdy prý starší generace vzpomínala s láskou na prezidenta Masaryka, pročež byla pro komunisty nebezpečná. Současné vládě jsou starší lidé také trnem v oku. Proč? Protože vzpomínají na výdobytky socialismu a nevolí pravici. Komentář Matěje Stropnického přináší dnešní Lidové noviny (LN).

Věk je znakem sociální potřebnosti

Stropnickému se nelíbí především to, když členové vlády tvrdí, že věk sám o sobě není znakem sociální potřebnosti.  Starší lidé přitom celý život pracovali, odváděli státu nemalou část svých příjmů a dnes by si zasloužili klid. V jejich věku jsou mnohdy odkázáni na veřejnou dopravu, zdravotní stav jim nedovoluje řídit vlastní automobil, a stát jim stejně ruší slevy v dopravě.

„Po celoživotní námaze, ať už v jakémkoli oboru, která ale stále méně lidem umožňuje si na dlouhé dožití uspořit dostatek rezervních prostředků, ordinují konzervativci v rozporu s konzervativní hodnotou „spokojeného stáří" živoření," píše Stropnický.

Stejně jako komunisté totiž tato vláda prosazuje heslo mládí vpřed, což je patrné i z toho, že studentům slevy v dopravě zůstávají. U nich přece jen existuje větší šance, že budou zase volit pravici. To podle autora není nic jiného, než druh třídního boje. Starších lidí bychom si spíš měli vážit a nebrat jim to, co jim po letech právem náleží.

Foto: Filip Jandourek

Související:

Stropnický řval v budce v centru Prahy. Pražané se styděli

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …