ČT "provařila" ochranku Medveděva: Tady budeme čekat, takhle ho zalehnu

07.12.2011 10:21

Víte, jak se říká osobním ochráncům ruského prezidenta Dmitrije Medveděva? A co mají konkrétního na práci? Pokud ne, tak čtěte: Takzvaný brzdař kryje ústup a váže na sebe střelbou útočníka. Dalšímu se říká špic a ten zajišťuje únikovou cestu. Nejblíže chráněné osobě je pak zalehávač prezidenta. Tyto údaje vyzradila Česká televize včera, když informovala o návštěvě Medveděva v Praze.

ČT "provařila" ochranku Medveděva: Tady budeme čekat, takhle ho zalehnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie zatýká

Věřte, nevěřte, ale Česká televize (ČT) ve svém včerejším zpravodajství "vyslepičila" některé okolnosti kolem ochrany ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. A to přitom jsou tyto věci téměř vždy bedlivě chráněné.

Pozorně čtěte, co Česká televize uvedla: Bezpečnost ruského prezidenta bude na prvním místě. V Praze se o to má postarat zhruba 700 policistů a 100 jejich kolegů z Ruska. Nejvíc práce bude mít ochranná služba.

"Je to nejbližší okolí chráněné soby, ochrana života, jeho zdraví. To samé děláme i pro jeho paní," vysvětlil pro úterní Události ČT vedoucí odboru ochrany chráněných osob Vladimír Zima.

„Ochranný tým, který je prezidentovi nejblíž, jsou zpravidla tři, nebo čtyři osobní ochránci. Ti jsou vyzbrojeni pistolemi a mají neprůstřelné vesty. Jeden z nich může mít pod sakem samopal. Další zbraně mají navíc v autě, které je součástí propracovaného obranného systému. Auto je neprůstřelné, odolné a mohou v něm být nejrůznější dýmovnice či slzné granáty," zmínil pak reportér televize Karel Rožánek.

„Každý člen ochranného týmu má svůj úkol. Takzvaný brzdař kryje ústup a váže na sebe střelbou útočníka. Dalšímu se říká špic - ten zajišťuje únikovou cestu. Nejblíže chráněné osobě je pak zalehávač prezidenta. Tím bude tentokrát osobní strážce Martin, který zde v Česku už minulosti chránil americké prezidenty Bushe a Obamu nebo papeže," uvedl dále Rožánek a připojil krátký citát dotyčného bodyguarda, který byl otočen zády ke kameře.


Ostřelovači ve dvoučlenných skupinách

A to není vše. Podle reportáže se na některých místech v Praze objeví také vycvičení odstřelovači. Ti budou ve dvoučlenných skupinách na ruzyňském letišti, Strahovském klášteře, v hotelu a na Pražském hradě. Medveděvova návštěva v Praze se dotkne i městského kamerového systému. Kvůli bezpečnosti ho bude moct využívat jen policie.

„Během následujících hodin začnou kontroly všech prostor, kudy ruský prezident projde. Týká se to Pražského hradu, Strahovského kláštera, hotelu, kde bude bydlet a Ruzyňského letiště. Kontrolovat se budou také trasy, kudy Medvěděvova kolona projede a to nejrn na povrchu. Pyrotechnici prohlédnou i kolektory, kanály a propustě pod silnicemi," zmínila dále televize.

V centru města a v Praze 6 budou také místa, kde se nebude smět vůbec parkovat a kde bude zákaz zastavení. Veřejná doprava bude v hlavním městě ale údajně fungovat normálně a žádná z pražských ulic nebude plně uzavřena. Některá pak budou uzavřena jen dočasně.

Od letiště až po Strahovský klášter bude doprava omezena

Další informace televize pak jsou ryze praktického rázu. Například zpravodajství portálu ČT 24 pak zveřejnilo, že od úterní do čtvrteční půlnoci platí zákaz zastavení od ruzyňské ulice K Letišti po budovy terminálu T4 včetně přilehlých komunikací a parkovišť a také v areálu Strahovského kláštera. 

Od středečních 07:00 platí až do čtvrteční půlnoci zákaz zastavení v ulici (nebo její části) Křížovnická, Platnéřská a Veleslavínova. Také část Alšova nábřeží bude v tuto dobu bez aut. 

„Dotčené komunikace budou osazeny přenosnými dopravními značkami B 28 - Zákaz zastavení," uvedla k tomu mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

„V souvislosti s průjezdem kolony delegace bude nutné na nezbytně nutnou dobu omezit průjezd některých komunikací," doplnila mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Neměly by však podle ní vzniknout výrazné dopravní komplikace.

„Řidiči od 15:00 nezastaví ani v ulici Parléřova, ulici Dlabačov, v části Keplerovy ulice, Jelení, Chotkovy, Valdštějnské a v ulici Na Opyši. Omezení se dotkne i Mariánských hradeb, Kosárkova nábřeží a náměstí J. Palacha. Od čtvrtečních 13:30 do čtvrteční půlnoci bude platit zákaz zastavení na pravé straně části ulice Dlabačov a v části Bělohorské ulice včetně parkoviště před hotelem Pyramida," dodal web ČT 24.

Medveděv přijede podruhé

Dmitrij Medveděv přijíždí do Prahy na Klausovo pozvání. Jako první ruský prezident navštíví Českou republiku podruhé. Prahu totiž navštívil už loni při summitu USA - Rusko, na němž se svým americkým protějškem Barackem Obamou podepsali smlouvu o snížení jaderných arzenálů. 

Více zde:

Od roku 1993, od doby samostatného Ruska, zavítali do Prahy všichni ruští prezidenti. Boris Jelcin při své několikahodinové návštěvě 26. srpna 1993 podepsal s Václavem Havlem mezistátní smlouvu o přátelských vztazích a spolupráci. Pozornost tehdy vyvolal fakt, že smlouvu podepsali přesně 25 let poté, co Kreml přinutil československé vedení z roku 1968 podepsat tzv. moskevské protokoly, které představovaly konec takzvaného Pražského jara 1968.

Vladimir Putin v březnu 2006 strávil v Praze dva dny, během nichž slíbil společné projekty za dvě miliardy dolarů. Ruský tisk si tehdy mimo jiné hodně všímal plynné ruštiny prezidenta Václava Klause. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…