Kalousek přidá miliardu na sport a kulturu. Pokud Senát změní loterijní zákon

07.12.2011 13:01

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl ve státním rozpočtu na příští rok převést miliardu korun na podporu sportu, kulturních památek a sociální projekty. Jak dnes řekl poslancům, jeho návrh reaguje na situaci vzniklou poté, co sněmovna udělila loterijním firmám na příští rok daňové prázdniny, a má tak posílit příjmy uvedených veřejně prospěšných činností.

Kalousek přidá miliardu na sport a kulturu. Pokud Senát změní loterijní zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Podmínkou však je, aby Senát změnil daňovou reformu tak, aby loterijní firmy nemohly svévolně nakládat s částí odvodu z hazardu. Kalousek proto varoval, že pokud v Senátu zvítězí lobby loterijních společností, svůj pozměňovací návrh stáhne. 

Senát rozhodne dnes

Sledujeme téma HAZARD

Kalousek řekl, že jeho návrh vzešel z jednání se senátními kluby. Senát totiž bude projednávat daňovou reformu, do které sněmovna při závěrečném hlasování vložila změny ve zpoplatnění hazardu. "Já jsem na žádost pana předsedy vlády jednal se senátními kluby s tím, že jsem jim poskytl veškerou odbornou i technickou pomoc ministerstva financí k tomu, aby mohl být napraven exces, jestli mi dovolíte toto slovo, kterým Poslanecká sněmovna v podstatě udělila daňové prázdniny loterijním společnostem pro rok 2012," řekl Kalousek. 

Se senátory se proto předběžně dohodl, že v případě, pokud napraví loterijní zákon, navrhne posílení peněz na sport o 800 milionů, na ochranu kulturních památek navrhne přidat 100 milionů korun a dalších 100 milionů korun neziskovým organizacím na zdravotní a sociální služby. Zdroj peněz neupřesnil. "Seškrábali jsme, kde se dalo," řekl. Senát má o loteriích rozhodovat dnes.

Kam dál:

  • Pro většinu Čechů je hazard horší než alkohol a jsou pro jeho úplný zákaz
  • Nenažraní starostové TOP 09 a další. VV dělají dusno kolem hazardu
  • To je žumpa, ta sněmovna. 9 z 10 lidí na nic. Poslanec to rozjel
  • VV nechtějí nové rozdělení peněz z hazardu. I když Dobeš hlasoval pro
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: joh

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …