Plzeň se vrátila do dob komunismu. Důchodci jásají

08.12.2011 13:21

Kuriózní službu praktikovanou výhradně v komunistických padesátých létech se daří překvapivě s úspěchem udržovat v Plzni, která je po Praze jediným českých městem,kde za lidmi dojíždí bibliobus v podobě pojízdné knihovny. „Na zakázku vyrobený vůz, jenž v západočeské metropoli objíždí deset zastávek, využívá ročně téměř pět tisíc návštěvníků. Mnozí z nich přitom mají k bibliobusu velmi silný vztah, zejména starší lidé oceňují, že knihovna přijíždí přímo za nimi," uvedla pro ParlamentníListy.cz ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová.

Plzeň se vrátila do dob komunismu. Důchodci jásají
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

„Bibliobus jezdí v ulicích Plzně už 15 let. V roce 1996 jsme navázali na činnost pojízdných knihoven z 50. let. Tehdy knihovna plnila krajskou funkci a provozovala dva bibliobusy v okolí Plzně a v pohraniční oblasti. Jeden vůz ujel za měsíc 1600 kilometrů a za den objel až sedm vesnic," popsala počáteční úlohu bibliobusů ředitelka knihovny Šlesingerová. Tím, jak houstla síť knihoven v pohraničí, ztrácely bibliobusy na významu a ke konci 50. let zcela zanikly.

Do ulic západočeské metropole se knihovna na kolech vrátila v roce 1996, aby nahradila některé zrušené malé pobočky. V roce 2007 knihovna získala namísto repasované Karosy zcela nový a na zakázku vyrobený vůz za 5,3 milionu korun. Na čtyřiapadesáti metrech polic přiváží ke čtenářům až 3500 svazků knih. Bibliobus s bezbariérovým přístupem a zázemím pro dvoučlennou posádku, tedy řidiče a knihovnici, vyjíždí od pondělí do čtvrtka, pátek je věnován údržbě vozu a fondu.

Děti ubyly

„V nabídce převládá krásná literatura, součástí jsou ale i naučné knihy nebo nosiče s mluveným slovem. Pojízdná knihovna má dále ve fondu na 50 titulů časopisů a novin. Čtenáři bibliobusu nejčastěji žádají romány pro ženy, detektivky a časopisy. Z naučné literatury je zde oblíbenou tematikou například druhá světová válka," uvedla Šlesingerová. Služby pojízdné knihovny využívají z 81 procent ženy, z 53 procent senioři. „Děti v posledních letech ubyly, nyní jich registrujeme 44, na počátku to však byl trojnásobek," dodala ředitelka.

Podle slov ředitelky knihopvny je bibliobus jedinečný, poutá pozornost, představuje nadstandardní službu. „Někteří lidé, zejména starší čtenáři, k němu mají hodně silný vztah. Kdyby autobus nemohl vyjet, radši si počkají, než aby šli pro knihy jinam," uvedla Šlesingerová. Podle ní je výhodou relativně bohatá nabídka knižního fondu, bibliobus má svůj vlastní sklad se 13500 knihovními jednotkami. Jeho čtenáři mohou také využívat všech ostatních knihovních služeb. K nevýhodám patří přece jen omezený prostor a nezastupitelnost řidiče. V některých místech je slabší signál bezdrátového připojení ke knihovnímu systému, takže vůz musí někdy kousek popojet. Problémy mohou nastat i v případě extrémního počasí.

Bibliobus, jenž vloni zapůjčil téměř 28 000 knih, zastavuje na jednotlivých stanovištích na různě dlouhou dobu, podle situace a zájmu v dané lokalitě. Nejvíce čtenářů má na zastávce v Tomanově ulici na Borech, naopak nejslabší zájem bývá v Doudlevcích a v Bukovci. Dříve o sobě dokonce dával vědět svou vlastní znělkou, kterou před lety složil jeho první knihovník.

Bez bibliobusu to nejde

„Nedovedu si představit, že by náš bibliobus k nám přestal jezdit, Už nejsem tak dobře pohyblivá a do velké knihovny v centru města je to pro mě přeci jen dost daleko. Cestovat MHD s taškou plnou těžkých knih také není úplně ideální. Od bibliobusu si je odnesu domů jen pár desítek metrů. Oceňuji také fakt, že v knihovně nemusím čekat dlouho ve frontě a výběr je také mnohem rychlejší," uvedla klientka bibliobusu, seniorka Marie Hromádková.

„Jsem na mateřské dovolené a pro mě pohodlné a rychlé vypůjčit si knihy v bibliobusu, který k nám přijíždí. Odpadají mi starosti s cestováním do knihovny s kočárkem a dvouletou dcerou, výběr mají slušný, těším se obvykle na novinky. Vůbec jsme netušila, že je tato služba tak výjimečná a kromě Prahy ji v jiných městech nepraktikují. Určitě by se to ujalo a setkalo s velkým ohlasem i v jiných městech," řekla Marta Tichá z plzeňské městské části Bory.

V ČR provozuje pojízdnou knihovnu kromě Knihovny města Plzně už jen Městská knihovna v Praze, která má tři bibliobusy. Podstatně větší tradici mají tyto služby například ve Finsku, kde jsou hojně využívané. Pojízdných knihoven tam jezdí více než 150, mezi nimi i autobusy specializované výhradně na dětské čtenáře.

Více o Plzeňském kraji ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…